Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Netflix vás naučí meditovat a splní vám tři přání, HBO GO přiblíží diskriminaci žen ve vědě

Okurková sezóna na Netflixu a HBO GO započala. Většina z hrstky nových snímků a seriálů ani nestojí za zmínku. I tak se ale objevili tři stateční bojovníci, kteří se bijí na poli dokumentů či animovaných filmů.

Velký průvodce uvolněním mysli

Máte problém se pořádně vyspat? Chtěli byste se umět uvolnit a naučit se meditovat? Animovaným speciálem Netflix navazuje na své předchozí projekty Velký průvodce meditací nebo Velký průvodce spánkem.

Animovaný krátký dokumentární film trvá pouze patnáct minut, čímž se liší od svých předchůdců, které mají po vícero dílech. Pokud se teda o téma zajímáte, ale nehodláte mu obětovat hodiny volného času, Velký průvodce uvolněním mysli je přesně pro vás.

Zajímavé je, že celý kraťas je interaktivní a přizpůsobí se vaším potřebám. Již v první minutě si sami kliknutím vyberete, jestli chcete meditovat, uvolnit se či máte problém usnout, od toho se pak odvíjí zbytek videa. Na celý film se tedy můžete dívat několikrát, avšak pokaždé zhlédnete jinou verzi, kterou si sami zvolíte.

První volba – potřebuji se uvolnit. Druhá – jsem ve stresu. Klidný příjemný hlas mi začne říkat, jaká cvičení mám dělat. Sedím ale v kavárně, a nemůžu si úplně lehnout na záda a bořit se do povrchu pode mnou. Jednotlivá cvičení jsou doprovázena ne příliš vzhlednou animací, například do fialova laděný obraz nedostavěného domu obklopeného keři podobnými chaluhám se vám okouká poměrně rychle. Ale u relaxačních cvičení není cílem dívat se na obrazovku, takže i kdyby byl na displeji obrázek otevřené lebky, je to trošku jedno.

Nakolik je Velký průvodce uvolněním mysli při své stopáži opravdu velkým, toť otázka. Při volbě různých variant ale pokaždé zhlédnete jeho jinou formu, budete provádět jiné cviky, ale možnosti samozřejmě jednou dojdou, tolikrát se vám ale nejspíš stejně nebude chtít celý proces absolvovat. Je ovšem chvályhodné, že Netflix svou tvorbu ubírá i jiným směrem než produkováním průměrných filmů pro teenagery.

Zdroj: Netflix

Vědkyně vs. Věda

Ženy ve vědě. Mají tituly, znalosti, zkušenosti, na svých výzkumech pracují pečlivě a tvrdě, stejně jako jejich mužští kolegové. Přesto čelí přehlížení, diskriminaci nebo sexuálnímu obtěžování. Přitom se jen snaží dělat svou práci, kterou přibližuje dokument dostupný na HBO GO.

Počet vědkyň je mnohem menší než počet vědců. I v 21. století si tuto profesi společnost asociuje především s muži. Ženy z vědních oborů tak mají skrze tento dokument možnost podělit se o své úspěchy, zkušenosti. Řady z nich však zmiňuje i historky o obtěžování, fyzických útocích, šikanování na pracovišti. Co když by to neohlásily? Co když by to ohlásily? Uvěří jim někdo?

Dokument přibližuje boj žen za rovná práva a spravedlivé podmínky, zatvrzelí antifeministé z něj tak asi nadšení nebudou. Nejen svět vědy by však byl bez žen ochuzen o spoustu talentovaných lidí.

Největší slabinou filmu je přemrštěná stopáž, jelikož pokud nepracujete v oboru vědy a nejste žena, hodinu a půl na vás bude zkrátka moc. Aktuální téma je však zpracované dobře, a i přes jeho téma, nebo možná právě proto, by mu měla dát šanci především pánská část publika.

Zdroj: PIxabay

Kouzelný drak

Zatímco nové disneyovky se do kin moc nehrnou, Netflix využívá možnosti a snaží se díru na trhu zaplnit svými animovanými komediemi. Kouzelný drak vznikl v koprodukci USA a Číny, do Číny je děj ostatně zasazen.

Mladý Din by se rád opět přátelil s nejlepší kamarádkou z jeho dětství. Toto přání by mu mohl splnit kdo jiný než drak, který je překvapivě kouzelný. Ukáže mu, že možností má spoustu. Přímo se nabízí srovnat postavu draka s Džinem z Alladina, už jen kvůli tomu, že je ukrytý v předmětu (zde čajová konvička), plní tři přání a jde rovněž o hlavní komický prvek filmu.

Kouzelný drak má akci, vtip, ale pořád se nejedná o nadčasový animák typu Shrek, který by si pustili dospělí i bez dětí. Ale jako film pro celou rodinu jde o dobrou volbu. I když jde v podstatě o recyklovaného čínského Alladina bez písniček.

Zdroj: Netflix

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Netflix, seriál, film, tipy, HBO GO

Štítky Netflix, HBO Go, průvodce, film, drak, diskriminace, Čína, USA, Shrek, Pixabay

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Netflix vás naučí meditovat a splní vám tři přání, HBO GO přiblíží diskriminaci žen ve vědě | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.