Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Před dvěma lety přejel Honzu kombajn a měl jen malou naději. Nyní přijel osobně poděkovat jihlavským záchranářům

K dojemnému setkání téměř po dvou letech došlo tento týden v sídle krajské záchranné služby. Její tři členy totiž přišel navštívit a za záchranu života poděkovat Honza, kterého v létě 2019 nešťastně přejel kombajn a způsobil mu velmi vážná zranění.

Bylo letní odpoledne 9. července 2019, 15:43 hodin, když na tísňové lince 155 zazvonil telefon s naléhavou prosbou o pomoc. Jen pár minut před tím se na poli u Brtnice na Jihlavsku odehrála nešťastná událost, jejímž hlavním aktérem byl teprve čtyřiadvacetiletý mladík Honza.

Už ze samotného telefonátu je zřejmé, o jak vážnou situaci se jedná. Volající popsali, že kombajn na hrách přejel muže, došlo k jeho namotání na sečné nože a hodně krvácí. Díky ukázkové práci operátorů tísňové linky 155 svědci události zaškrtili krvácející končetiny na místo byla neprodleně vyslána posádka letecké záchranné služby Kryštof 12 z Jihlavy.

V ten osudný den sloužili pilot Felix Lizano, záchranář Zdeněk Veselý a lékař Tomáš Vaňatka. „Na místě jsme byli za necelých deset minut od zavolání. Na okraji hrachového pole jsme viděli ležet muže, kterému žací stroj způsobil devastační trauma končetin, zadní části těla a další drtivá poranění,“ popisuje Tomáš Vaňatka. „Kolaboval, ale snažil se komunikovat. Jediná jeho slova byla, že nechce umřít a že to moc bolí,“ vzpomíná lékař.

Přílet letecké záchranné služby si vybavuje i Honza, který byl přes vážná zranění končetin, zad, hrudníku a pánve do poslední chvíle při vědomí. „S posádkou jsem ještě komunikoval, než jsem byl uveden do umělého spánku,“ vypráví s odstupem času. „Ve Fakultní nemocnici Brno jsem byl poměrně dlouho, od úrazu 9. července do 20. prosince 2019.“

Honza se s infekcemi, skoro každý druhý den jsem byl na operačním sále, absolvoval celkem přes 50 operací. „Transfuzní oddělení mi spočítalo, že jsem dostal 257 transfuzí a 179 krevních derivátů. Léčen jsem byl následně na oddělení plastiky a popálenin. Po té následovala rehabilitace v RÚ Kladruby,“ popisuje léčebný průběh Honza, jehož stav byl zpočátku kritický a moc šancí na přežití neměl.

Honza jako zázrak moderní medicíny

„Nyní čekám na schválení protéz od zdravotní pojišťovny a rád bych se s nimi naučil chodit,“ dodává. Případ Honzy je natolik ojedinělý, že se dostal do knihy Komentované kazuistiky z přednemocniční neodkladné péče, která byla vydána v roce 2020. 

Na tříčlennou posádku vrtulníku, která před dvěma lety na poli u Brtnice zasahovala, čekalo tento týden velice milé překvapení. Na základnu do Jihlavy přijel Honza v doprovodu svých rodičů, aby všem třem osobně poděkoval. Z důvodu dlouhé léčby a následné pandemie koronaviru mohlo k návštěvě dojít právě až letos.

„Posádce letecké záchranné služby z Jihlavy, operátorkám a všem, kteří přispěli k mé záchraně, bych chtěl moc a moc poděkovat. Velice si vážím práce záchranářů a celého týmu,“ říká sympatický Honza. „Máme ohromnou radost. Honza je živým důkazem toho, jak velké zázraky moderní medicína dokáže,“ uzavírá Tomáš Vaňatka.

„Za celou Zdravotnickou záchrannou službu Kraje Vysočina Honzovi děkujeme za milou návštěvu, přejeme pevné zdraví a především mnoho úspěchů v jeho další léčbě,“ uzavírá Petr Janáček, mluvčí krajských záchranářů.

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto ZZS Kraje Vysočina | Zdroj ZZS Kraje Vysočina

Štítky kombajn, letecká záchranná služba, Jihlava, Brtnice, pandemie covidu-19, Zdeněk Veselý, okres Jihlava, Zdravotnická záchranná služba Kraje Vysočina, Fakultní nemocnice Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Před dvěma lety přejel Honzu kombajn a měl jen malou naději. Nyní přijel osobně poděkovat jihlavským záchranářům | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.