Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Bývalá kasárna v Pístově by měla ožít. Konat se tu budou celorepubliková cvičení záchranářů

Jihlava, Kraj Vysočina a hasičský záchranný sbor v tomto týdnu podepsaly memorandum o spolupráci při zřízení republikového výcvikového a vzdělávacího centra pro složky Integrovaného záchranného systému (IZS). Mělo by být v Jihlavě, v místě dlouho nevyužívaného vojenského areálu Pístov.

„Očekávám, že společná koordinace aktivit partnerů bude prospěšná pro posun věcí kupředu tak, aby nositel projektu - hasičský záchranný sbor, mohl učinit dílčí kroky k zahájení práce na centru," řekl hejtman Kraje Vysočina Vítězslav Schrek (ODS a STO).

Jihlava v areálu vlastní sedmihektarový pozemek. Další jsou v majetku obce Rančířov, která je pronajímá. "Měli jsme nápad využít ho (pozemek) pro kynology a řekli jsme si, proč ho nenabídnout všem složkám záchranářů. Jsem ráda, že se nápad setkal s nadšením, a věřím, že se to povede dotáhnout do zdárného konce a celorepublikové výcvikové centrum zde opravdu vznikne,“ řekla primátorka Jihlavy Karolína Koubová (Fórum Jihlava).

Areál má nabídnout možnost pořádání soutěží a hlavně nácviku zásahů spojených s živelními pohromami, požáry, hromadnými nehodami či zřícením budov.

„Už v minulosti objekty pístovských kasáren využívala k tematickým cvičením policie, hasičský záchranný sbor vidí potenciál v bývalém tankodromu, kde by mohl vzniknout cvičný úsek dálnice, ale například i železnice, kde by bylo možné simulovat různě obtížné mimořádné události,“ řekl ředitel krajských hasičů Jiří Němec. Přesné parametry centra ještě nejsou jasné. Potvrdil to i starosta Rančířova Jaroslav Pech. "Nevím, co přesně tam chtějí dělat, měli jsme zatím jen pár jednání," řekl.

Koubová už dřív uvedla, že přeměnu nevyužívaného skladovacího prostoru ve výcvikové středisko vidí jako smysluplné využití. Schrek ocenil, že by areál mohl mít nadregionální význam.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto csla.cz

Štítky ČR, správa, hasiči, Vysočina, Jihlava, Hasičský záchranný sbor, Kraj Vysočina, Vítězslav Schrek, Karolína Koubová, ODS, Rančířov, Jiří Němec, Jaroslav Pech

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bývalá kasárna v Pístově by měla ožít. Konat se tu budou celorepubliková cvičení záchranářů | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.