Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Každá koruna se počítá. Pomozte dětem ze sociálně slabších rodin prožít příjemné prázdniny

Končí květen a všichni rodiče školáčků za sebou mají trochu zvláštní školní rok. Česko zavřelo školy na nejdelší dobu ze všech zemí v Evropě. Děti se učily z domovů, nevídaly se s kamarády, musely se vzdát svých oblíbených kroužků, přestat sportovat.

„Rok v životě dítěte ovšem znamená úplně jiný objem času než u nás dospělých,“ upozorňuje psycholožka Jana Markvartová. „Když sebereme rok sedmiletému druhákovi, je to totéž, jako když padesátníkovi vezmeme sedm let,“ dodává. 

Blížící se prázdniny s pozvolným návratem do normálu přináší nové starosti. Pojmenovala je i paní Jana (na její přání měníme křestní jméno, identitu v redakci známe). Maminka je samoživitelka a svěřuje se, že ji starosti přidělávala obtížně řešitelná situace, spojená právě s létem. „Můj Honzík je normální, zdravý kluk. Má rád pořady o dinosaurech, zajímají ho auta i vlaky, rád si staví z Lega. Rok jsme prožili v našem malém bytě. Moc si pro něj přeji alespoň trochu hezké prázdniny v kolektivu vrstevníků a co nejvíce na čerstvém vzduchu. Jenomže jsem zůstala s dvěma dětmi sama. Abych se o ně mohla postarat, chodím do práce na zkrácený úvazek. Pokud dětem nezajistím program, třeba příměstské tábory, musím je nechat o prázdninách buď bez dohledu, nebo zůstat doma. To si ale nemůžu finančně dovolit. Už tak s půl úvazkovým platem sotva vycházím. Nezvládla bych zaplatit ani to nejnutnější, jako je nájem.

Příměstský tábor stojí dva tisíce korun. Pro někoho „pouze“ dva tisíce. Pro rodiny, jako je ta paní Jany, se jedná o částku, která by totálně rozhodila na korunu vybalancovaný domácí rozpočet, za jehož hranicí už přichází zadlužení. Paní Jana se obrátila o pomoc na Patrona dětí, charitativní projekt Nadace Sirius. Dárci jejímu synovi na tábor, kde bude trávit smysluplně prázdninový čas a maminka bez stresu chodit do práce, přispěli.

„Petruška má hodně tichou povahu. Je spíš zakřiknutá a moc si nevěří. Nová kamarádství navazuje docela obtížně, potřebuje k tomu delší čas. Je často sama doma, občas si vyjde na chvilku ven se svými bratry anebo se mnou na procházku. Za to je velká milovnice zvířat,“  tak popisuje maminka Greta svoji plachou dceru. Další dítě, které si po roce distanční výuky bez kroužků a sportování díky Patronovi dětí odpočine na folklorním táboře.

Situace Petry ukazuje, jak lockdown zapůsobil negativně na psychiku a to nejen dětí. Holčička podle maminky nemá žádné zdravotní problémy, jen jí chybí blízká kamarádka. Za normálních okolností dívenka navštěvuje folklórní soubor, kam jí maminka přihlásila, aby se ještě více neuzavírala. V souboru se sešla dobrá parta a Petra se mezi dětmi se stejným zájmem cítí uvolněně a šťastně. Dívence kamarádi z folklorního souboru po celý rok velmi chyběli. O to víc se těšila na naplánovaný folklorní tábor, kde se zase všichni potkají. Maminka samoživitelka se má ale co ohánět, aby vše zvládla finančně. „I když žijeme skromně, na zaplacení tábora prostě neušetřím. Proto jsem se odhodlala poprosit o pomoc. O mě nejde, ale Péťa se během lockdownu uzavřela ještě víc než obyčejně a tábor vnímala jako takový světlý maják v temnotě.“ Vše dobře dopadlo, a i jí se na tábor složili dárci.

Na webových stránkách charititnivního projektu Patron dětí, která pomáhá dětem se zdravotním či sociálním znevýhodněním čeká dalších třicet podobných žádostí. Rodiče si neví rady jak zaplatit tábory určené pro děti s poruchou autistického spektra i děti s tělesnými handicapy, sportovní, umělecké, folklorní koňské.

Výkonná ředitelka Patrona dětí Edita Mrkousová podotýká, že organizace za dobu své tříleté existence dostala v posledních týdnech nejvíce zoufalých proseb o pomoc: „Nikdo nedokáže mávnout kouzelným proutkem a vymazat spolu se zlepšující se epidemiologickou situací finanční problémy. Ty se dotkly i těch rodin, které je před pandemií v takové míře neměly.  My se teď setkáváme s těmi rodiči, kterým už došly veškeré úspory, a ani se státní podporou nedokážou ten propad zalepit. Prázdniny klepou na dveře, oni ale potřebují pracovat nebo si uplatnění aktivně hledat. Tábory, kde by děti ozdravěly v přírodě, pookřály mezi kamarády nejsou žádné extrémní položky. Pro ně momentálně obrovský problém.“

Pokud byste rádi pomohli dětem po náročném roce ozdravět v přírodě a rozvíjet jejich schopnosti mezi vrstevníky, můžete je podpořit zde na transparentním účtu. Sto procent vybrané částky jde na dary a služby dětem.

Že pomoc putuje k dětem, které ji skutečně potřebují garantuje i fakt, že je každá žádost zákonných zástupců dítěte podpořena takzvaným Patron dítěte (odtud i název organizace). Tím je člověk, který dítě i rodinu zná – učitel, lékař, trenér, vedoucí zájmového kroužku, sociální pracovník.  Patrno svým připojením se k žádosti o pomoc potvrzuje,  že potřeba i dítě jsou skutečné.

Kdo je Patron dětí   
Patron dětí je online charitativní projekt, který založila Nadace Sirius v roce 2017. Je zaměřen na přímou pomoc potřebným dětem formou adresných veřejných sbírek. Od svého vzniku podpořil více než 5 750 dětských příběhů, na které se složilo přes 25 900  lidí částkou převyšující 58,4 miliónu Kč. Čísla se každý den zvyšují. Najdete je stejně jako všechny splněné dětské příběhy na patrondeti.cz/dukazy.

Jakmile je vypsaná cílová částka naplněna, pořídí za ni Patron dětí věcný dar nebo službu, na kterou se dárci malými (třeba i pouhou stokorunou) i většími částkami skládali. Rodina tedy nezískává peníze, ale dar, o který požádala. Na pomoc konkrétnímu dítěti jde přitom 100 procnet vybraných prostředků. Provoz projektu je plně hrazen Nadací Sirius.

Ohodnoť článek

Tisková zpráva

Štítky nadace, pomoc, Patron dětí, charita, rodina, Evropa, Česko, projekt, Nadace Sirius, Lego

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Každá koruna se počítá. Pomozte dětem ze sociálně slabších rodin prožít příjemné prázdniny | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.