Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Motorpal v prvním pololetí zvýšil tržby a vykázal provozní zisk

Jihlavský Motorpal zvýšil v prvním pololetí roku tržby za vlastní výrobky a služby v meziročním porovnání o devět procent na 507 milionů korun. Zatímco loni byl ve ztrátě, za letošních prvních šest měsíců vykázal provozní zisk čtyři miliony korun. ČTK to sdělil mediální zástupce společnosti Karel Samec. Výrobce vstřikovacích systémů pro dieselové motory zaměstnává 1 300 lidí. Kvůli zadluženosti je v insolvenčním řízení, soud mu ale povolil reorganizaci.

„Zvýšení tržeb o 42 milionů korun v kombinaci se snížením provozních nákladů nám pomohlo dostat Motorpal provozně do černých čísel,“ uvedl generální ředitel Radim Valas v tiskové zprávě k letošnímu hospodaření podniku. Vloni v pololetí měl Motorpal provozní ztrátu 19 milionů korun.

Za celý letošek plánuje Motorpal tržby na úrovni jedné miliardy korun, uvedl Valas. Roční provozní hospodářský výsledek, tedy před odečtením odpisů a zdaněním, by měl činit deset milionů korun.

Motorpal vyrábí ve čtyřech závodech v Jihlavě, Jemnici, Batelově a Velkém Meziříčí vstřikovací systémy pro dieselové motory a přesné díly pro automobilový průmysl. V letošní první polovině roku prodal čtyři pětiny produkce za hranicemi, nejvíc v Německu, Bělorusku a Indii.

Podniku podle vedení pomohlo to, že se v jeho oboru částečně uklidnily trhy v Rusku a Bělorusku, mírné oživení poptávky zaznamenal i u dalších zákazníků. „Od druhého čtvrtletí nám také postupně nabíhají dodávky pro projekty v Číně a Indii, kde se v minulosti posouvalo plnění kvůli tamní odložené platnosti nových emisních předpisů,“ uvedl obchodní ředitel Tomáš Emmer. Očekává také podepsání nových kontraktů. 

Motorpal je kvůli zadluženosti v insolvenčním řízení od letošního 18. ledna. Výroba ale nebyla přerušena a pracovníci řádně dostávají mzdy.  Reorganizaci Motorpalu povolil Krajský soud v Brně 20. dubna. Podnikem navržený reorganizační plán by podle Samce měli věřitelé společnosti schvalovat tento měsíc. Obsahuje i avizovaný vstup strategického investora, jímž je společnost Moto Capital.

VÍCE O SITUACI V MOTORPALU ČTĚTE zde

Autoři | Foto www.agm-agromotor.cz

Štítky Motorpal, Indie, Bělorusko, Krajský soud v Brně, MOTO CAPITAL a.s., Rusko, Německo, Čína, Jihlava, Jemnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Motorpal v prvním pololetí zvýšil tržby a vykázal provozní zisk | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.