Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

V Telči zahrádek u restaurací neubude. Provozovatelé zatím netuší, jak budou hosty kontrolovat

V Telči na Jihlavsku mají provozovatelé restaurací pro letošek povoleno 17 zahrádek. Zájem o otevírání zahrádek ve městě s památkami UNESCO kvůli dopadům koronavirové epidemie neklesl, naopak jeden podnikatel přišel s novým záměrem. Poplatky za zahrádky město letos odpustilo, stejně jako před rokem, řekl dnes starosta Vladimír Brtník (ODS). Většina z těchto restauračních zahrádek bude na historickém náměstí Zachariáše z Hradce.

Otevření zahrádek bude podle oslovených restauratérů v Telči záviset i na počasí. Někteří plánují otevřít hned v pondělí, jak to umožnila vláda. Zatím si nejsou jistí tím, jakým způsobem budou u hostů kontrolovat, jestli jsou testovaní na covid-19, očkovaní nebo jestli mají potvrzení o tom, že tuto nemoc prodělali, jak to vyplývá z rozhodnutí vlády. U stolu také budou smět sedět nejvýše čtyři lidé, pokud to nebudou členové jedné domácnosti, uvedl v pondělí ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO).

„Úplně si to neumím představit v praxi. Myslím, že to ukáže až ten samotný provoz, jak to budeme zvládat," řekl Marek Dvořák, vedoucí provozu restaurace v telčském Panském dvoře ke kontrole potvrzení u hostů. Předpokládá, že to bude i o součinnosti s návštěvníky. „Budeme doufat, že lidé budou zodpovědní, budou rádi, že konečně někam můžou jít, takže budou spolupracovat," řekl. Otevření zahrádky bude podle Dvořáka záviset na počasí. Protože není zastřešená, nemůže fungovat v dešti.

Cestovní ruch ožívá pozvolna 

Na historickém náměstí by měly mít od pondělí otevřené zahrádky například Restaurace U Zachariáše a pravděpodobně i Restaurant Amigo. Provozovatel Restaurantu Amigo Michal Kolman řekl, že se bude muset přizpůsobit tomu, co vláda nařídí. Zároveň uvedl, že sám nechápe, proč by měli chtít po lidech osobní údaje a potvrzení, u nichž si stejně nemůže ověřit, jestli jsou pravá. „Proč bych měl někoho lustrovat, že si dá kávu?" uvedl.

Cestovní ruch v Telči ožívá pozvolna. „O víkendech už tady vidíme turisty, obzvláště cyklisty. Ale že by se sem vracely zájezdy, to vůbec ne," uvedl starosta Vladimír Brtník. Dodal, že když se dnes po ránu podíval z okna, které vede na náměstí, neviděl tam nikoho. Vliv má podle něj i to, že jsou pořád ještě zavřené ubytovací služby. I ubytovací poplatky letos samospráva v Telči podnikatelům odpustila.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto desperado.cz

Štítky restaurace, koronavirus, covid, zahrádka, Telč, ODS, Světové dědictví UNESCO, vláda, okres Jihlava, Karel Havlíček, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Telči zahrádek u restaurací neubude. Provozovatelé zatím netuší, jak budou hosty kontrolovat | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.