Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Představitelé Jihlavy poděkovali válečným hrdinům, kteří vybojovali naši svobodu

Na jihlavském Ústředním hřbitově se uskutečnil pietní akt při příležitosti 76. výročí konce druhé světové války. Kvůli covidu skromnějšího setkání zúčastnili jak představitelé krajského města, tak generální konzul Ruska.

Primátorka Jihlavy Karolína Koubová se svým náměstkem Petrem Ryškou a radním Jaroslavem Vymazalem, předseda Senátu Parlamentu ČR Miloš Vystrčil a generální konzul Ruské federace Aleksandr Aleksandrovich Kalachev se poklonili obětem druhé světové války na Ústředním hřbitově v Jihlavě. 

Kvůli epidemickým opatřením se akce konala v mnohem menším rozsahu než v předchozích letech ve skromné verzi spojené pouze s položením květin. 

„Já jsem velmi ráda za tuto tradici, myslím si, že si připomínáme hrdiny, kteří za nás bojovali. Bojovali za naší svobodu nejenom během války, ale i v těch dnech poválečných. Dnes půjdeme i k hrobům statečných mužů, kteří ještě při osvobození bohužel padli,“ řekla ve svém projevu jihlavská primátorka Karolína Koubová.

„Dnes děkujeme jednak Rudé armádě za osvobození, děkujeme všem, kteří se během 2. světové války zasadili o to, abychom dnes žili v míru. Takže se sluší poděkovat i těm, kteří se spojili po druhé světové válce a spojili celou Evropu tak, abychom válku už nezažívali,“ dodala.

„Veliké poděkování a veliká úcta všem našim osvoboditelům, velká čest všem hrdinům a všem padlým, kteří padli jednak v boji za osvobození a jednak v boji a útrapách, které snášeli jako ti, co tady museli žít pod jhem nacistického Německa a nacistických vojáků a nám všem potom odkaz, který říká, pojďme do budoucna spolupracovat a fungovat tak, abychom další světovou válku nezažili. Děkuji,“ připojil se Miloš Vystrčil, předseda Senátu.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Magistrát města Jihlava

Štítky Jihlava, poděkování, pieta, druhá světová válka, Rusko, Miloš Vystrčil, Karolína Koubová, Ústřední hřbitov, Petr Ryška, Jaroslav Vymazal, Senát Parlamentu ČR, Rudá armáda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Představitelé Jihlavy poděkovali válečným hrdinům, kteří vybojovali naši svobodu | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.