Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Od tohoto týdne probíhá v Jihlavě deratizace. Potkanů je nejvíce na Březinkách, Dolině nebo v Kollárově ulici

Od 4. do 19. května probíhá na území Jihlavy plošná deratizace. Na některých sídlištích se přemnožili potkani a je nutné likvidovat tam jejich nory. Naopak v rozsáhlém podzemí pod historickým centrem se potkani moc nedrží.

„Hodně potkaních nor je vidět na sídlištích Březinova, Dolina, Horní Kosov nebo mezi bytovými domy v Kollárově ulici,“ řekla dnes Kateřina Kadlecová z majetkového odboru města. „Potkani se vyskytují převážně tam, kde mají dostatek potravy. Protože naše podzemí je velice dobře ošetřeno, tak se tam vyskytují ve velmi malém množství,“ doplnila.

Potkani žijí v koloniích a pokud jsou přemnoženi, vylézají z kanálů a tvoří si na travnatých plochách sídlišť nory. Vylézají ven za šera a v noci. Krmí se zbytky potravy. Průměrný potkan dorůstá velikosti kolem 25 cm, ale výjimkou nejsou ani skoro půlmetroví jedinci.

Celoplošná deratizace, za kterou město zaplatí 278 tisíc korun, se provádí každoročně na přelomu dubna a května a je nejúčinnější, když se do ní zapojí současně všichni majitelé nemovitostí. Týká se veřejných trávníků a všech městských budov, včetně škol a domů s pečovatelskou službou. Pracovníci deratizační firmy budou klást nástrahy do 19. května. V tomto padesátitisícovém městě se provádí i podzimní deratizace, která se týká jen zelených ploch. Jindy v roce se podle Kadlecové potkani případně hubí lokálně.

„Tento rok je tady potkanů víc, je zvýšený výskyt oproti minulému roku," řekl dnes jednatel firmy Deratex Tomáš Bubrinka. Potkanům se může dařit lépe i kvůli tomu, že se lidé kvůli koronavirové epidemii drží víc doma a jsou problémy s odpadky u popelnic. 

Otrávené nástrahy se podle Bubrinky nesmí nechávat ležet volně. Buď se zakopou do potkaní nory nebo se vkládají do uzavřené deratizační staničky. Otrávený potkan uhyne asi po pěti dnech na rozklad krve a většinou zůstává pod zemí. „Když jezdíme na pravidelné kontroly, vidíme, jestli ty díry jsou obnovené, nebo nejsou," vysvětlil Bubrinka. Odhadl, že nástrah bude ve městě rozmístěno ke 100 kilogramům. Na místa uložení upozorňuje firma výstražnými nálepkami.

Ohodnoť článek

Foto | Zdroj Magistrát města Jihlavy, ČTK

Štítky Jihlava, deratizace, potkani, sídliště, Březinka, Horní Kosov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Od tohoto týdne probíhá v Jihlavě deratizace. Potkanů je nejvíce na Březinkách, Dolině nebo v Kollárově ulici | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.