Počasí dnes16 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Iniciativa #bezdopadu chce sportování s ohledem na životní prostředí. Přidat se může každý

PR článek

Ekologie a šetrnost k přírodě jsou obecné pojmy, které rezonují sportovním světem posledních několik let. V českém sportovním prostředí se však objevují spíše okrajově. Komplexního uchopení se díky iniciativě #bezdopadu dočkává až nyní. Projekt je určený jak organizátorům, tak individuálním sportovcům. Zapojit se může úplně každý, komu není životní prostředí lhostejné.

Pokud ve vás #bezdopadu rezonuje, tak se přidejte do inciativy nebo #bezdopadu sdílejte na svém Instagramu.  Máte svoje vlastní ekologické tipy a triky? Nenechávejte si je pro sebe, pochlubte se ostatním a inspirujte je. Stačí jen použít hashtag #bezdopadu u svého příspěvku na Instagramu a rázem se o vaší zelené činnosti dozví každý.

„Se stoupajícím počtem a popularitou sportovních akcí roste odpovědnost organizátorů, ale i samotných sportovců vůči životnímu prostředí. Cílem organizátorů i široké sportující veřejnosti by neměl být jen pocit z dobrého výkonu či skvěle zorganizované akce, každý by se měl zamyslet také nad tím, jaký dopad má jeho činnost na prostředí, ve kterém sportuje,” vysvětluje Jan Hejda, který stojí u zrodu myšlenky.

Pro všechny, kterým není lhostejné životní prostředí

Iniciativa #bezdopadu si klade čtyři základní cíle. Zvýšit povědomí o dopadu sportovních událostí na životní prostředí, sdružovat ekologicky smýšlející organizátory a sportovce, poskytnout návod a inspiraci jak sportovat #bezdopadu a být platformou pro sdílení nápadů a zkušeností pro širokou veřejnost.

Projekt je podle iniciátorů určen komukoliv, komu není lhostejný přístup k životnímu prostředí. Nezáleží na tom, zda se bude jednat o pořadatele maratonu pro tisíce běžců nebo účastníka lokálního přespolního běhu. Smysl je v obou případech stejný - sportovat bez dopadu.

Projekt navíc posvětila společnost EKO-KOM, zabývající se systémem sběru a recyklace obalových odpadů. Díky své mnohaleté zkušenosti v oboru a účasti na podobném projektu z oblasti kultury přispěje svým know-how, a poskytne tak inspiraci zapojeným akcím.

„Nabídku stát se partnerem projektu #bezdopadu EKO-KOM samozřejmě uvítal. Sport a třídění odpadu mají k sobě totiž velmi blízko, stejně jako např. hudební festivaly a třídění odpadů. Efekt třídění odpadů ve sportovní sféře si EKO-KOM ověřil již prostřednictvím několika pilotních projektů v uplynulých letech. A díky iniciativě #bezdopadu můžeme tuto myšlenku ještě více rozvíjet a oslovit nejen sportovce a jejich doprovod, ale také organizátory různých sportovních akcí,“ dodává Lucie Müllerová ze společnosti EKO-KOM.

Osm kroků

Podstatou celého projektu je osm konkrétních kroků, které pomohou jak organizátorům, tak samotným účastníkům, sportovat bez dopadu. Konkrétně jde o třídění odpadu, digitalizaci, vzdělávání, omezení plýtvání jídlem, omezení jednorázových plastů, minimalizaci uhlíkové stopy, využívání znovupoužitelné vybavení a zelenou energii. Díky plnění těchto kroků se sportovní akce mohou zařadit mezi certifikované akce #bezdopadu. Vše funguje na dobrovolné bázi. Hodnocení bude probíhat přímo ze strany účastníků a závodníků. Ti také zároveň mohou odeslat zpětnou vazbu, velmi užitečnou pro pořádání dalších akcí.

„Již v minulosti se na nás obraceli někteří organizátoři sportovních akcí, že by na přání sportovní veřejnosti rádi zavedli třídění odpadů. Zatímco někteří pořadatelé měli zcela jasnou představu, jiní netušili, jak by mělo třídění na jejich akci vypadat. Díky projektu #bezdopadu mohou organizátoři jednak sdílet své nápady s ostatními, inspirovat se od jiných a oslovovat ekologicky smýšlející sportovce. Jak organizátoři plní požadavek na třídění odpadů, ale i další ekologické kroky, budou hodnotit sami sportovci a návštěvníci. Ti mohou také odeslat zpětnou vazbu, což organizátoři jistě ocení a snad je to bude i motivovat k dalším aktivitám směřujícím ke snížení dopadu na životní prostředí,“ uzavírá Müllerová.

Na webu bezdopadu.com najdete u jednotlivých akcí přehled jejich ekologického programu a další informace o iniciativě.

Ohodnoť článek

Foto Michaela Valsová

Štítky ekokom, třídění, odpad, recyklace, ekologie, bezdopadu, životní prostředí, projekt, třídění odpadu, sportovní událost, Instagram, EKO-KOM, a.s., Jan Hejda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Iniciativa #bezdopadu chce sportování s ohledem na životní prostředí. Přidat se může každý | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.