Počasí dnes6 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Kraj Vysočina zveřejní výše platů úředníků. Po šesti letech se toho domohl důchodce ze Zlína

Kraj Vysočina nakonec zveřejní výše platů a odměn konkrétních úředníků, na které se před šesti lety dotazoval Luděk Maděra, který se údajů domáhal i soudně. Krajský soud v Brně to jako povinnost úřadu uložil už koncem loňského roku. Hospodářské noviny upozornily na to, že se Maděra odpovědi nedočkal, a poslal proto krajský úřad do exekuce.

"Kraj je vyzván, aby primárně plnil dobrovolně. Vymáhá se pravomocný rozsudek, který určil, aby žadatel dostal informace o tom, kolik konkrétně dostali, jaké příjmy měli konkrétně určení pracovníci úřadu," řekl Maděrův advokát Miloš Tuháček.

"Požadované údaje jsme na základě pravomocného rozsudku poskytli anonymizovaně, mylně jsme se domnívali, že to postačí. Chybu napravujeme a dnes poskytujeme požadované informace i jmenovitě," uvedl ve středu ředitel krajského úřadu Zdeněk Kadlec. Upozornil ale na to, že úřad dál považuje takové individuálně přiřazené informace za věc přinejmenším právně spornou a obecně škodlivou.

"Domníváme se, že zákonodárce vyjádřil potřebu veřejné kontroly především zákonem o střetu zájmů, kde definuje obsah a rozsah zveřejňovaných informací o příjmech a majtkových poměrech povinných osob, což je vlastně speciální právní úprava pro záležitosti této povahy. Pravomocné rozhodnutí soudu však respektujeme," uvedl Kadlec.

V případě neplnění by podle Tuháčka hrozila kraji v exekuci opakovaně pokuta. "Výše pokuty je primárně věcí soudního exekutora, k tomu bych se nerad vyjadřoval. Zažil jsem v minulosti podobný spor, kde dal pokutu poměrně vysokou, řekněme, že může být klidně v řádu desítek tisíc korun," řekl Tuháček. Exekucí by se podle něho měl zabývat okresní soud v Jihlavě.

Jeho předsedkyně Martina Chlupáčková ale řekla, že exekuce ani případné podané návrhy na ně není možné komentovat. "Ve chvíli, kdy by to mohlo zmařit účel exekuce, tak tato informace se nikdy nepodává, nové exekuce, pokud jsou, my nesdělujeme," řekla Chlupáčková. "Nyní nemáme informace, že by proti Kraji Vysočina bylo zahájeno řízení o exekuci, ke středečnímu poledni nám nebyla adresována žádná výzva," řekl Kadlec.

Maděra vede u Okresního soudu v Jihlavě s Krajem Vysočina také spor o poskytnutí zadostiučinění za nesprávný úřední postup, požaduje přes 63 tisíc korun, další jednání je nařízené na květen. "Tam ho také zastupuji, ale tam se to bohužel dost vleče, soud se opakovaně odročuje. Je to pořád v prvním stupni, takže na začátku," řekl Tuháček. Řízení bylo zahájeno v roce 2018.

Spory o zveřejnění platů úředníků vedl Luděk Maděra i s jinými úřady včetně Kanceláře prezidenta republiky. Spor z Vysočiny se dostal k soudu, když kraj Maděrovi nevyhověl ani potom, co to nařídilo ministerstvo vnitra.

Ministerstvu naopak loni vyhověl Středočeský kraj, který zveřejnil platy a odměny čtyř nejvyšších krajských úředníků. Úřad zároveň proti rozhodnutí ministerstva podal správní žalobu k Městskému soudu v Praze. Nové vedení kraje v čele s hejtmankou Petrou Peckovou (STAN) loni v prosinci oznámilo, že žalobu vezme zpět.

Ohodnoť článek

Foto Wikipedia | Zdroj ČTK, Kraj Vysočina

Štítky ČR, správa, soud, Vysočina, 2.VERZE, Kraj Vysočina, exekuce, Zlín, Krajský soud v Brně, Hospodářské noviny, Petra Pecková, Starostové a nezávislí, Městský soud v Praze, Okresní soud v Jihlavě, Kancelář prezidenta republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj Vysočina zveřejní výše platů úředníků. Po šesti letech se toho domohl důchodce ze Zlína | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.