Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Jihlavsko: Vyražte za zvířaty do zoo nebo si pohrát na zámek

Blíží se léto a prázdniny, tedy ideální čas k výletům. Za zábavou a poznáním nemusíte jezdit daleko! Vysočina nabízí vyžití víc než dost. Připravili jsme pro vás několik zajímavých tipů na výlet z každého okresu. Začínáme Jihlavskem.

Vděčným zážitkem pro celou rodinu bývá výprava do zoologické zahrady. Ta jihlavská má návštěvníkům rozhodně co nabídnout. V letošní sezoně se příchozí mohou těšit především na celou řadu nových přírůstků.
„Narodila se nám mláďata drápkatých opiček, o nového člena se rozrostlo i stádo zeber a rozmnožili se také plameňáci,“ vyjmenovává tiskový mluvčí Zoologické zahrady Jihlava Martin Maláč.

Ten dodává, že lákadlem nejen pro děti jsou pro letošek také noví obyvatelé zoo - zvířátka jménem gundi saharský, což je hlodavec podobný morčeti.

Kromě klasických prohlídek zoo chystá i celou řadu doprovodných kulturních akcí. Tou nejbližší je Den dětí, který se koná 31. května. „Na červenec pak připravujeme Den žiraf, jehož program bude věnován nejen žirafám, ale i ostatním zvířatům z Afriky,“ přibližuje Maláč. Během léta se uskuteční i atraktivní večerní programy Letní noc v zoo či Evropská noc s netopýry.
„V průběhu celých prázdnin samozřejmě počítáme i s komentovaným krmením zvířat, které se u návštěvníků těší značné oblibě,“ slibuje Martin Maláč.

Velké plány má jihlavská zoologická zahrada i na konec letošního roku, kdy by měla být dokončená stavba Tropického pavilonu, který uzavře projekt Zoo pěti kontinentů. „Před pavilonem vyroste také nová expozice pro vodní ptáky,“ doplňuje mluvčí Maláč.

Kdo si hraje, nezlobí

Kdo se nabaží zvířátek, může se vypravit třeba na hrad či zámek. Těch Jihlavsko nabízí hned několik. K nejvýznamnějším a nejvyhledávanějším patří zámek v Telči. Ten návštěvníky kromě klasických prohlídkových tras letos láká i na jedinečnou výstavu stolních her a stavebnic. Děti i dospělí se v šesti místnostech zámecké galerie mohou seznámit s historickými i novodobými hrami.
„Hry patří k životu dětí i dospělých. Člověk při nich navazuje živý kontakt s jinými lidmi, všestranně cvičí duševní schopnosti, učí se promýšlet své budoucí činy a hlavně v nich nachází zábavu a užitečné vyplnění volného času, proto, pojďte si hrát k nám do zámku,“ vyzývá Lucie Norková ze Státního zámku Telč.
Příchozí si ale hry nebudou muset pouze prohlížet, ale některé z nich si na výstavě mohou přímo vyzkoušet. „Poslední místnost expozice je situovaná jako herna, kde si přijdou na své nejen děti. Na výzdobě herničky se podíleli žáci z Mateřské školy v Krahulčí pod vedením učitelek Martiny Coufalové a Emílie Misařové,“ zmiňuje Norková.
Sezona na telčském zámku bude i letos bohatá na řadu kulturních akcí. Prázdninový program zahájí řemeslné trhy, milovníci květin se mohou těšit na výstavu fuchsií, připravují se i tradiční noční prohlídky a samozřejmostí je i populární festival Prázdniny v Telči.
Komu se omrzí „courání“ po památkách, může se zajít osvěžit do jihlavského Vodního ráje. Pro vodomily je během sezony otevřený venkovní areál s celou řadou atrakcí, a pokud vodním radovánkám pod širým nebem zrovna nepřeje počasí, fungují kryté bazény.

Další tipy na výlety na Jihlavsku: Hrad Roštejn, jihlavské podzemí, biofarma Sasov, dům Gustava Mahlera v Jihlavě, Pivovarská naučná stezka v Jihlavě

Napsala: Nela Kyselová

Štítky zámek, okres Jihlava, výlet, Kraj Vysočina, výstava, zámek Telč, Zoologická zahrada Jihlava, Jihlava, Dům Gustava Mahlera, Afrika, zábava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihlavsko: Vyražte za zvířaty do zoo nebo si pohrát na zámek | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.