Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Otužilců přibývá, je však třeba opatrnost. Není to pro každého, říká šéf otužilecké unie

Otužilců loni markantně přibylo, mnozí lidé si tak chtějí posílit imunitu. Ačkoliv má otužování řadu příznivých účinků na zdraví, není vhodné úplně pro každého. Také nepůsobí jako prevence proti nemoci covid-19. Pokud chce člověk s otužováním začít, měl by na to jít pozvolna.

Vladimír Komárek je předsedou České otužilecké unie. On sám začal s otužováním na počátku 70. let. Ideální je podle něj začít s otužováním v létě. „Ideálně je začít v létě, kdy plave v řece nebo v rybníku skoro každý. A plavat potom dvakrát týdně až do zimy," doporučil. 

Tělo se tak podle jeho slov pozvolna adaptuje na klesající teplotu vody. „A v zimě už lze podávat opravdu otužilecké výkony," řekl s tím, že právě tak v roce 1972 začínal. Od té doby dodržuje stejný režim - v chladném období plave dvakrát týdně zhruba 20 minut, v teplých měsících je ve vodě déle a častěji.

Lidé s otužováním začínají sami

V posledních letech se stalo otužování velmi oblíbeným. Jen během loňského roku přibylo velké množství lidí, kteří s otužováním začali. „Nárůst otužilců je naprosto markantní. Spíš než do otužovacích klubů přicházejí lidé jen k řekám a k rybníkům. Tam se zkoušejí, většinou amatérsky a nepoučeně, otužovat," uvedl.

Za nárůstem popularity otužování podle Komárka stojí třeba to, že je stále snazší najít svou otužileckou skupinu nebo klub. Podotkl, že také přibývá lidí, kteří chtějí pečovat o své zdraví, a kurzů otužování pomocí dýchacích technik, což mnohé přitahuje. Těmto trendům však Komárek příliš nefandí. „Preferuji klasické otužování pomocí studené vody a vzduchu," poznamenal.

Někteří lidé podle něj s otužováním začínají také proto, že si myslí, že jim proti covidu pomůže lepší imunita, kterou díky otužování získají. „Což však tak moc neplatí," zdůraznil a dodal, že posílení imunitního systému pomocí otužování trvá delší dobu. „U nás v otužileckém klubu bylo nakaženo asi 15 procent lidí a jsou to dlouholetí otužilci, takže se nedá říct, že kdo se otužuje, má v případě covid-19 významnou výhodu," uvedl Komárek.

Otužování není pro každého

Zároveň upozornil, že otužování působí příznivě proti nemocem z nachlazení, alergiím i některým psychickým potížím. „Při nemoci z nachlazení platí, že otužilý člověk má menší riziko, že onemocní. A pokud to přece jen nastane, tak má taková nemoc lehčí průběh a dříve odezní," řekl.

Podle Komárka však otužování není pro každého. Pouštět by se do něj neměli lidé se srdečními problémy, alergií na chlad nebo Raynaudovou chorobou, při níž se špatně prokrvují některé části těla. Komárek také doporučil podstoupit před počátkem otužování zátěžové testy u sportovního lékaře, které odhalí případné srdeční potíže.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Zuzana Reifová, redakce

Štítky otužování, rozhovor, Vladimír Komárek, nemoc, COVID-19

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Otužilců přibývá, je však třeba opatrnost. Není to pro každého, říká šéf otužilecké unie | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.