Počasí dnes16 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Nesešlápnuté obaly i odpad, který do nádob nepatří. Za přeplněné kontejnery leckdy může nezodpovědný přístup

Češi patří mezi mistry v třídění opadu. Leckdy jim ale zodpovědný přístup může komplikovat přeplněný kontejner, který „přetéká“ nesešlápnutými PET lahvemi nebo celými papírovými krabicemi. I tyto zdánlivé maličkosti mohou zbytečně zabírat místo v kontejneru a zároveň snižují jeho volnou kapacitu. V čem Češi často při vhazování odpadu do barevných popelnic chybují?

„Krabice je důležité vždy před vhozením do barevného kontejneru rozložit nebo rozřezat – lze tak ušetřit až 2/3 objemu modrého kontejneru, PET lahve a další duté plasty je nutné sešlápnout, nápojové plechovky a plechovky od konzerv je též vhodné zmáčknout nebo sešlápnout. Polystyrenové proklady doporučuji rozlomit na několik menších kusů, plastové vzduchové proklady je dobré propíchnout a vymáčknout z nich vzduch,“ říká Lucie Müllerová ze společnosti EKO-KOM, která v ČR zajišťuje provoz systém sběru a recyklace obalových odpadů. Právě při třídění zmíněného odpadu se Češi leckdy dopouštějí chyb, když nejčastěji odpady házejí do popelnic bez další úpravy, tedy nerozložené nebo nesešlápnuté.

Všechen objemný odpad patří do sběrného dvora a ne do kontejneru. Do tříděného odpadu také nepatří řada dalších „komodit“. Třeba rozbitý nebo nepotřebný porcelán nevyhazujte do kontejnerů na sklo. Porcelán a keramika nejsou skleněné a do bílého ani zeleného kontejneru nepatří. Pokud se vám rozbije hrneček, vyhoďte ho do směsného odpadu. Větší množství porcelánu nebo keramiky pak odvezte podobně jako objemný odpad do sběrného dvora.

Modré, zelené či žluté kontejnery najdete vždy v blízkosti vašeho bytu nebo domu. Těch červených, na elektrozařízení, je už méně. Proto bychom měli zodpovědně přistupovat k tomu, co do nich vhazujeme. Do elektroodpadu můžete bez výčitek přidat baterie, kalkulačky, malá rádia, klávesnice a drobné počítačové vybavení, telefony, fény, kulmy, holicí strojky i elektronické hračky. Naopak prostor kontejneru zbytečně zabere televizor, monitor, zářivky, úsporné žárovky, velké domácí spotřebiče jako ledničky, pračky, chladničky a podobně. Taková zařízení můžete bezplatně odevzdat na městském sběrném dvoře.

V posledních letech se na ulicích objevují stále častěji i šedé nádoby na třídění kovových obalů. Jsou určeny především na sběr plechovek a drobnějšího kovového odpadu. Do takových kontejnerů na ulici nepatří plechovky od barev a jiných nebezpečných látek, tlakové nádoby se zbytky nebezpečných látek, ani domácí spotřebiče a jiná vysloužilá zařízení složená z více materiálů. Tyto druhy odpadů se třídí na sběrných dvorech samostatně. Nepatří do nich ani těžké nebo toxické kovy, jakou jsou olovo či rtuť. A určitě do nich, ani do jejich okolí nepatří objemnější nádobí z kuchyně, jako jsou třeba staré pečící plechy, vysloužilé pánve nebo velké hrnce. S těmi se vypravte do sběrného dvora nebo do výkupny.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři

Štítky obal, odpad, EKO-KOM, třídění, recyklace, kontejner, sběrný dvůr, plechovka, EKO-KOM, a.s., Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nesešlápnuté obaly i odpad, který do nádob nepatří. Za přeplněné kontejnery leckdy může nezodpovědný přístup | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.