Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Legenda českého sportu Jarmila Kratochvílová dneska slaví sedmdesáté narozeniny

Významné životní jubileum dneska slaví Jarmila Kratochvílová, nejlepší běžkyně české historie. Rodačka z Golčova Jeníkova na Havlíčkobrodsku a dvojnásobná mistryně světa je též už 37 let držitelkou světového rekordu v běhu na 800 metrů.

Jarmila Kratochvílová se do atletického klubu přihlásila až v sedmnácti letech, ale pod vedením přísného trenéra Miroslava Kváče se v roce 1974 poprvé stala mistryní republiky na třístovce a s dalšími úspěchy se doslovala roztrhl pytel. V následujících letech opanovala domácí scénu dalšími dvaceti zlatými medailemi.

Na mezinárodním kolbišti se poprvé výrazně prosadila na ME ve Vídni 1979, kde brala stříbro, doslova superhvězdou se stala v letech osmdesátých. Na Olympijských hrách v Moskvě 1980 vybojovala druhé místo na trati na 400 metrů, vrcholem její kariéry se ale stalo mistrovství světa v Helsinkách o tři roky později. Získala zde zlato na čtyřstovce, stříbro ve štafetě, ale především časem 1:53,28 ustanovila nový a dosud nepřekonaný světový rekord na osmistovce. V roce 1981 a 1983 byla zvolena československým Sportovcem roku.

Získat zlatou olympijskou medaili z Los Angeles jí ale nebylo přáno, její sen překazil bojkot zemí socialistického bloku. Na další olympijské hry bylo daleko, projevil se pokles motivace a následně i zranění. Kariéru Jarmila Kratochvílová ukončila v roce 1987. Poté se stala trenérkou atletiky v Čáslavi, na tamním stadionu působí dodnes.    

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto vitalplus.org

Štítky Jarmila Kratochvílová, Golčův Jeníkov, atletika, jubileum, narozeniny, olympijské hry, okres Havlíčkův Brod, Mistrovství světa v ledním hokeji 2022, Vídeň, Moskva, Los Angeles

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Legenda českého sportu Jarmila Kratochvílová dneska slaví sedmdesáté narozeniny | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.