Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Provozovatel hostince ve Zborné dnes otevřel. Krčma U Piráta nakonec zůstala zavřená

Jako petiční místnost dnes ve 13:00 poprvé od 18. prosince otevřel svůj Hostinec U Lípy Jaroslav Pulicar ve Zborné, která je součástí Jihlavy. Chtěl podpořit iniciativu Chcípl PES, která kritizuje vládní nařízení uzavřít kvůli covidu-19 restaurace a hospody. Během první hodiny přišlo do hostince asi šest lidí. Kapacita krčmy je přitom asi 20 lidí, do sálu, kde se obvykle konají i oslavy, se jich vejde 50.

Postihu pro hosty, kteří dnes navštívili jeho zařízení, se neobává. „Když tady nebudou konzumovat alkohol. A tomu se snažíme vyvarovat. Otevřeli jsme to jako petiční místnost, dali jsme na stůl petiční archy, ať si to každý může prostudovat, muže tady sedět, číst si to, dát si kafe, čaj, to snad není nic nezákonného, ale alkohol jim nalívat nebudeme," řekl Jaroslav Pulicar.

Podnik má hotovou rekonstrukci kuchyně 

Sám petici Za normální svět - otevřeme Česko podepsal už 10. ledna při protestech na pražském Staroměstském náměstí. „A někdy předevčírem jsem se teprve přihlásil k dnešní akci, je to úplná novinka, ale nechci být lhostejný," řekl Pulicar. Kritizoval postup vlády, opatření podle něho už dávno měla cílit na ochranu rizikových skupin. „Měli jít tou cestou, a ne že budou zakazovat lidem podnikat a být svobodní," řekl Pulicar.

Hospodu, která v obci fungovala od roku 1830, koupil a provozuje ji čtrnáctý rok. Pořídil si ji na úvěr, který už stačil splatit, teď se věnuje jejímu zvelebení, právě dokončil rekonstrukci kuchyně. Ztráty z uzavření vyčíslené nemá. „A ani to vyčíslovat nebudu, nebudu ani žádat žádné kompenzace, je mi to jedno," řekl. Využívá možnosti mít otevřené výdejní okénko. Nabízí v něm i lahvové pivo malých pivovarů, se kterými spolupracuje. Utrží na to, aby mohl zaplatit stálou pracovnici a brigádnici. Ostatní náklady hradí díky dalšímu podnikání v autodopravě.

„Stejně ani nemáme co točit," říká Anna Doležalová

Zapojená do protestní akce chtěla být původně také Anna Doležalová, která v pronajatých prostorách provozuje jihlavskou Krčmu U Piráta. Rozhodla se ale neotevřít. Očekávala od organizátorů větší podporu v tom, jak postupovat a argumentovat například před policií, aby se nevystavovala postihu. Nechce také, aby sankce hrozily návštěvníkům hospody. „A stejně bychom ani neměli co točit, pivo máme zkažené," řekla Anna Doležalová.

Výdejní okénko pro ni nebylo řešením. „My jsme opravdu krčma, nevaříme, máme jen nějaké pochutiny, ohříváme pizzu, lidi jsou zvyklí chodit k nám až po práci," řekla Doležalová. Za nájem a energie platí 17 tisíc  měsíčně, samotný nájem, na který mohla žádat státní příspěvek, je 8000 korun. Dostala zatím 4000. „A jako podnikatel dostávám 500 korun na den, takže to vezmu, plus ty čtyři tisíce a zaplatím majiteli nájem. Kdybych neměla chlapa, měla platit dům nebo měla malé děti, tak vůbec si to neumím představit," řekla Doležalová.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Hostinec U Lípy / Facebook

Štítky koronavirus, restaurace, demonstrace, Vysočina, hospoda, Česká pirátská strana, Hnutí PES, Jihlava, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Provozovatel hostince ve Zborné dnes otevřel. Krčma U Piráta nakonec zůstala zavřená | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.