Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Poslanci schválili povinné kvóty na české potraviny. Do roka musí tvořit polovinu zboží ve velkých obchodech

Schváleno. Poslanci dnes prosadili novelu zákona o potravinách. Ta mimo jiné určuje povinný podíl českých potravin v obchodech nad 400 metrů čtverečních. Od příštího roku by tyto prodejny měly povinnost prodávat alespoň 50% potravin původem z Česka. Novela řeší také dvojí kvalitu potravin či upřednostňování tuzemských výrobců ve veřejných zakázkách. Novela prosadili poslanci z ANO, ČSSD a SPD.

Příští rok polovina potravin z Česka, do sedmi let tři čtvrtiny

Na základě návrhu SPD musí prodejny potravin o velikosti nad 400 metrů čtvereční od příštího roku prodávat povinný minimálně padesátiprocentní podíl stanovených potravin vyprodukovaných v tuzemsku. Hned osm zemí EU však podle Hospodářských novin varuje, že takové kvóty nejen zavání diskriminací zahraničních výrobků, ale především dojde k výraznému zdražení potravin.

U padesátiprocentního podílu však nezůstane. Pokud projde novela zákona Senátem, podepíše ho prezident a bude opravdu platit i v následujících letech, naroste povinný podíl českých potravin v obchodech až na 73 procent v roce 2028. 

Česko není zdaleka soběstačné

Předseda Asociace soukromého zemědělství ČR Jaroslav Šebek novelu označil za vítězství populismu. Návrh naopak vítá ministr zemědělství a zároveň soukromý zemědělec Miroslav Toman (ČSSD). Jeho ministerstvo má nyní na starosti stanovení přesné definice pojmu tuzemská potraviny.

Kvóty by se však podle návrhu měly týkat potravin, které se dají v Česku vypěstovat. Problém bude nejspíš u těch, které se u nás pěstují, avšak země není v jejich produkci soběstačná. Krom zeleniny jako brokolice nebo květák, půjde i ovoce nebo například vepřové maso. 

Pokuta za dvojí kvalitu a zvýhodnění při veřejných zakázkách

Novela také určuje sankce za tzv. dvojí kvalitu potravin. Za prodej potravin dvojí kvality, tedy výrobků stejné značky a výrobce, avšak s odlišným složením než v jiných státech EU, bude hrozit pokuta až 50 milionů korun. Poslanci však původní návrh zmírnili tak, že bude muset jít o podstatně odlišné složení nebo vlastnosti. Výjimky budou muset být odůvodněny a spotřebitel o nich musí být informován.

Sněmovna dnes také schválila úpravy novely, která se zabývá veřejnými zakázkami v oblasti potravin. Veřejné instituce (například nemocnice či školy) mohou nyní při veřejných zakázkách na dodavatele potravin upřednostnit tuzemské výrobce.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky poslanecká sněmovna, návrh, schválení, kvóty potravin, potraviny, Česko, SPD, Babiš, ANO, jídlo, obchod, veřejná zakázka, ČSSD, Svoboda a přímá demokracie, ANO 2011, Evropská unie, Senát Parlamentu ČR, Jaroslav Šebek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Poslanci schválili povinné kvóty na české potraviny. Do roka musí tvořit polovinu zboží ve velkých obchodech | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.