Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Živnostníci, zbystřete! Na přihlášení k daňovému paušálu už zbývá jen pár dní

Osoby samostatně výdělečně činné, jejichž příjmy v loňském roce nepřesáhly jeden milion korun, se mohou pro letošní rok přihlásit k placení tzv. paušální daně. Tento krok, který ulehčí administrativu a mnohým ušetří peníze, lze však udělat jen do pondělí 11. ledna.

Co to je tzv. paušální daň?

Je to jednotná měsíční platba živnostníka ve výši 5 469 Kč, která zahrnuje zdravotní pojištění ve výši 2 393 Kč, pojistné na sociální zabezpečení navýšené od minimální zálohy o 15 % na 2 976 Kč a daň z příjmů v symbolické částce 100 Kč, která kompenzuje vyšší odvod na sociálním pojištění.

Tato částka se bude v příštích letech se bude částka měnit dle makroekonomických ukazatelů, jako je inflace, HDP nebo nezaměstnanost.

Kdo může paušální daň využít?

K paušální dani se mohou přihlásit podnikatelé, kteří mají roční obrat do 1 milionu korun. Dále nesmí být plátcem DPH a nemá k ní registrační povinnost, nemá příjmy ze závislé činnosti s výjimkou příjmů z DPP či není dlužníkem, vůči kterému by úřady zahájily insolvenční řízení.

Komu se paušální daň vyplatí?

Paušální daň se vyplatí pouze některým OSVČ, podle odhadů jich může být až 130 tisíc, mnozí však s touto možností nejsou dostatečně seznámeni, resp. netuší, že mají na rozhodnutí poslední týden.

Paušální daň se vyplatí spíše bezdětným a svobodným podnikatelům s ročními příjmy nízko pod hranicí 1 milionu korun. Velkou výhrou může být podle něj paušální daň pro mnohé OSVČ, které uplatňují čtyřicetiprocentní výdajový paušál. Naopak drobní podnikatelé, kteří využívají 80% výdajový paušál, by na paušální dani spíše prodělali.

„Například bezdětný živnostník s ročními tržbami 800 tisíc korun, který právě uplatňuje čtyřicetiprocentní paušál, díky přechodu na paušální daň ušetří na odvodech státu 7001 korun měsíčně čili 84 012 korun ročně. Pokud má jedno dítě, na které by jinak uplatnil slevu, pořád se mu přechod na paušální daň vyplatí, neboť měsíčně díky němu ušetří 5734 korun. Pokud má dvě děti, ušetří díky paušální dani 4117 korun,“ spočítal ekonom Lukáš Kovanda pro Seznam.cz. 

Je ale nutné mít na zřeteli, že poplatník, který se rozhodne vstoupit do režimu paušální daně, tím zároveň ztrácí možnost například uplatnit slevu na poplatníka, slevu na manžela či manželku či slevu na invaliditu. Nemůže také uplatnit úroky z hypoték nebo příspěvky na životní či penzijní pojištění. Je tedy třeba přihlášení se k paušální daně pečlivě zvážit a propočítat.

Další pozitivní aspekty

Nezanedbatelná je též administrativní úleva. OSVČ už bude komunikovat jen s finančním úřadem, odpadají návštěvy zdravotní pojišťovny a správy sociálního zabezpečení nebo vyplňování daňového přiznání. Podle ministryně financí Aleny Schillerové u živnostníků s paušální daní také odpadnou důvody pro většinu kontrol Finanční správy.

Stát si od paušální daně slibuje posílení důchodového pilíře, které zmenší rozdíly mezi odvody zaměstnanců a živnostníků. Většina OSVČ totiž odvádí jen minimální sociální pojistné. Díky konceptu paušální daně podnikatelé odvedou sice jen 100 Kč na daních, ale připlatí do důchodového systému, čímž si zvýší i důchody. 

Kdy a jak se k paušální dani přihlásit?

Všichni, kteří mají o paušální daň zájem, by si měli pospíšit, čas pro přihlášení totiž vyprší už v pondělí 11. ledna. Po tomto datu již nebude možné se do systému pro tento rok přihlásit.

Do paušálního režimu se lze přihlásit přes webovou aplikaci Finanční správy nebo tiskopis. Vyplněný formulář Oznámení o vstupu do paušálního režimu je nutné podepsat (pokud není podáván datovou schránkou) a podat na místně příslušný finanční úřad, případně zaslat poštou.

O vstupu do paušálního režimu není nutné informovat zdravotní pojišťovnu ani Českou správu sociálního zabezpečení, tuto informaci jim poskytne Finanční správa.

Ohodnoť článek

Foto University of Georgia | Zdroj money.cz, seznam.cz

Štítky paušální daň, živnostník, OSVČ, daň, Finanční správa, Alena Schillerová, Lukáš Kovanda, Seznam.cz, Česká správa sociálního zabezpečení

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Živnostníci, zbystřete! Na přihlášení k daňovému paušálu už zbývá jen pár dní | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.