Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Vlekaři na Čeřínku u Jihlavy vyčkají na pondělní vyjádření vlády. Zvažovali otevřít i přes zákaz

Provozovatelé sjezdovky Čeřínek u Jihlavy, kteří zvažovali otevřít i přes vládní zákaz, se rozhodli vlek pro veřejnost prozatím nespouštět. Na Facebooku uvedli, že vyčkají na vyjádření vlády 4. ledna a potom se rozhodnou, co dál, upozornil server iDNES.cz. Vlekařům vadí, že nedostali odpověď, zda jim stát nahradí vzniklé ztráty. Spuštěním vleku se také chtěli vzepřít "epidemicky neopodstatněnému zákazu provozu vleků".

„Oni nám to zakážou, ale zapomněli nám říct, jestli nám za to něco dají," řekl již dříve Vladimír Cháb. Nevidí důvod, proč by na Čeřínku nemohl jezdit vlek pro jednu osobu, když mohou kabinové lanovky v Krkonoších přepravovat turisty a běžkaře.

„Mluvili jsme s ministerstvy, policií - velmi korektně, konzultovali s podřízenými pracovníky hlavní hygieničky, s uznávanými kapacitami Státního zdravotního ústavu, s Asociací lanové dopravy, radili se s právníky a všichni mají svázané ruce a přelepené pusy nouzovým stavem," uvedli provozovatelé Čeřínku na facebookovém profilu. Rozhodli se proto vyčkat, jak se k tomu v pondělí postaví vláda. Cílem snah je podle Chába to, aby byl provoz sjezdovky povolen. „Ne abychom rebelovali. Pokud s námi nebudou komunikovat, tak nám nic jiného nezbude," řekl Cháb.

Lidé chodí aspoň sáňkovat a bobovat 

V případě spuštění vleku přes vládní zákaz hrozí pokuta i lyžařům, kteří by otevřeného vleku využili a svezli se na něm. „Odnesete to pokutou až ve výši 20 tisíc korun, případně správním řízením. Samozřejmě je tu i možnost, že to policie vyřeší jen domluvou, ale taková varianta je v našem/vašem případě málo pravděpodobná," upozornili vlekaři. Podobný postih by hrozil i každému z nich.

Skiareály v Česku mohly při dodržení stanovených podmínek fungovat od 18. prosince, rozhodnutím vlády jsou znovu zavřené od 27. prosince. Na Vysočině zatím jezdil jen kratší vlek na Čeřínku a dětský vlek na Šacberku. Přírodní sníh na Vysočině není. Na některých sjezdovkách, kde leží technický sníh, se poslední dny pohybují desítky i stovky lidí. Rodiče s dětmi jezdí na sáňkách nebo na bobech, chodí tam pejskaři.

Za sněhem na zavřenou sjezdovku Čeřínek podle Chába chodí minimálně tolik lidí, jako kdyby bylo otevřeno. „Ale my je teď nedokážeme nijak usměrňovat," řekl. Dodal, že lidé se pohybují po sněhu, který stál provozovatele milion korun a ti se jen mohou dívat, jak jim utíká obrat.

Anketa na Facebooku 

V úterý 29. prosince se na facebookovém profilu areálu Čeřínek objevila anketa, zda lidé při případném otevření přijdou lyžovat. Většina z téměř tří stovek diskutujících svou účast přislíbila. „Jasan. Já s rodinou přijedu a dám vám rád i nějaký finanční dar," vyjádřil se třeba jeden z debatujících Jiří Stehlík. V podobném duchu se do ankety zapojil například Jan Sládek. „Pustě to! Doufam že to strhne lavinu a otevřou všechny střediska. Vládna ať nám vylíže p...."

Hodnocení článku je 48 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Čeřínek / Facebook

Štítky koronavirus, rekreace, hory, Čeřínek, Vysočina, vláda, nařízení, Jihlava, sjezdovka, Facebook, Státní zdravotní ústav, Kraj Vysočina, Jan Sládek, Krkonoše, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vlekaři na Čeřínku u Jihlavy vyčkají na pondělní vyjádření vlády. Zvažovali otevřít i přes zákaz | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.