Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Většina sjezdovky na Vysočině se na zimní sezónu chystá, ale zatím chybí sníh

Oslovení provozovatelé sjezdovek na Vysočině podle toho, co zatím ví, by měli být schopní vyhovět přísnějším podmínkám pro provoz platným kvůli epidemii. S lyžováním od pátku, tak jak umožnila vláda, ale většinou skiareály v kraji nezačnou, protože nemají dost technického sněhu. Pokud nepřijde studená zima se sněžením, vypustí celou sezonu sjezdovka v Dalečíně na Žďársku.

"Vleky máme nachystané. Ale sněžit, utrácet statisíce v této nejisté době, když jednou je to tak, jednou onak, asi nemá smysl," řekl Ivo Doležal za dalečínský skiareál. Podotkl, že na provozování sjezdovky není závislý, považuje ho spíš za hobby. "Doufejme, že příští roky přinesou lepší podmínky, jak klimaticky, tak společensky," uvedl.

Lyžaři v Česku budou muset podle nařízení vlády dodržovat u vleků dvoumetrové rozestupy, ve střediscích budou víc dezinfikovat. Za zpřísněných podmínek budou fungovat půjčovny i lyžařské školky, občerstvení se bude moci prodávat z výdejních okének. Restaurace i ubytovací zařízení budou od pátku znovu zavřené.

Hoteloví hosté podle oslovených vlekařů na Vysočině netvoří rozhodující část návštěvníků na sjezdovkách ani na Novoměstsku, kam v zimě jezdí kvůli lyžování nejvíc lidí.

"Nejsme tak velké areály, spíš k nám lidi dojíždí. Ale problém pro celou infrastrukturu to je," řekl Petr Chlubna ze sjezdovky v Novém Jimramově na Žďársku k zavření hotelů. Na sjezdovku podle něj jezdí spíš chalupáři. Sjezdovka zatím pro zahájení sezony nemá sníh. "Teď je trochu proti nám i počasí, nejsme schopní vyrobit sníh. Ale počítáme s tím, že budeme fungovat," řekl Chlubna. Do Vánoc to podle něj ale nebude.

Sjezdovka Harusův kopec u Nového Města na Moravě se podle správce Karla Klapače s omezeními pro provoz skiareálů vyrovná. "Myslím, že je to všechno splnitelné," řekl. Pro dokončení výroby sněhu i tento areál ještě potřebuje pár mrazivých dní.

Provozovatel sjezdovky Šacberk u Jihlavy Pavel Havlíček řekl, že o podmínkách pro skiareály slyšel jen z médií. Zatím prý nezjistil, kde se dá sehnat manuál pro provoz zimních středisek připravený ministerstvem průmyslu a obchodu.

Nejasnosti má zatím hlavně kolem podmínek pro odbavování lyžařů. "Jestli na dvoukotvě mohou jet dva, nebo nemohou," uvedl mimo jiné Pavel Havlíček. O tom, jestli se na Šacberku bude lyžovat už koncem tohoto týdne, rozhodne do čtvrtka.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, rekreace, koronavirus, hory, Vysočina, sjezdovka, zima, Kraj Vysočina, okres Žďár nad Sázavou, Dalečín, Česko, Šacberk, Ministerstvo průmyslu a obchodu České republiky, Vánoce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Většina sjezdovky na Vysočině se na zimní sezónu chystá, ale zatím chybí sníh | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.