Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

PRŮZKUM: Každý desátý zaměstnanec pracuje na home office nahý

Práce v negližé, pozdější vstávání nebo možnost sledování více epizod seriálů na Netflixu po sobě patří mezi hlavní výhody, které zaměstnancům malých a středních firem přinesla práce na home office během pandemie Covid-19. Vyplývá to z celosvětového průzkumu společnosti Kaspersky, jehož se letos v říjnu zúčastnilo na 8 000 respondentů. Na otázku, co jim práce z domova umožnila oproti vysedávání v kanceláři, například 11 % dotázaných odpovědělo, že rádi pracují zcela neoblečení.

Jedním z důsledků pandemie Covid-19, která přinutila zaměstnance vyměnit tradiční pracovní prostředí v kanceláři za práci z domova, je i složitější vyvažování pracovního a soukromého života. Podle Světového ekonomického fóra se zaměstnanci, kteří pracují na dálku, letos museli vypořádávat s vyššími nároky v oblasti duševního zdraví a tělesné pohody, ale také s problémy spojenými s péčí o děti a digitální konektivitou. Přesto si někteří zaměstnanci těchto nových zkušeností cení, a dokonce objevili jistý druh "hříchů", které by si přáli zachovat i poté, co pandemie Covid-19 odezní.

Pomineme-li možnost pracovat z domova nahý, což není ani zdaleka tou hlavní oceňovanou výhodou, většina respondentů uvítala už jen prostý fakt, že můžou pracovat v pohodlnějším neformálním oblečení: 48 % dotázaných si na tuto možnost rychle zvyklo a byli by rádi, kdyby tomu tak mohlo být i do budoucna. Zaměstnance rovněž potěšilo, že jim odpadlo dlouhé dojíždění do práce, a můžou tak vstávat třeba i jen pět minut před začátkem pracovní doby. Víc než třetina (36 %) si navíc ráda na chvíli poleží i během pracovního dne.

Z dalších pracovních výhod, které zaměstnanci uváděli jako vítanou novinku oproti standardním pracovním podmínkám, se často objevovala možnost práce na zahradě, terase nebo balkónu (27 %), nebo dokonce sledování více dílů seriálů na Netflixu za sebou (23 %). Respondenti také oceňovali, že mají víc času na hraní počítačových her (18 %), můžou si nechat dovážet obědy (16 %) a nemusejí se tak často sprchovat (8 %).

Volnější režim svádí k podceňování bezpečnosti

Z těchto nově objevených volnomyšlenkářských požitků však neplynou pouze výhody, ale – pokud to vezmeme z hlediska kybernetické bezpečnosti – také zvýšená míra odpovědnosti. Jakkoli si dokážeme nový způsob práce z domova užívat, je zcela zásadní, abychom si zároveň uměli správně ochránit soukromí, a to na všech zařízeních, která používáme.

„Home office je pro lidi, jimž jejich obor umožňuje dlouhodobě pracovat z domova, dvousečnou záležitostí. Na jednu stranu jim umožnil odpoutat se od problémů s dojížděním do zaměstnání a můžou pracovat v pohodlnějším prostředí. Ovšem na stranu druhou musejí čelit mnoha výzvám, a pokud si mají zachovat vysokou míru produktivity, musejí si přeorganizovat pracovní den a naučit se novým pracovním návykům. Když pracujete z domova, vaše soukromí je napadnutelnější, a proto musíte věnovat zvýšenou pozornost kybernetické bezpečnosti," říká Michal Lukáš, presales manager ve společnosti Kaspersky pro region střední a východní Evropy.

Ohodnoť článek

Tisková zpráva | Foto freepik.com

Štítky home office, práce z domova, oblečení, zaměstnanci, nahota, průzkum, práce na dálku, COVID-19, pandemie, Netflix, Kaspersky Lab, Světové ekonomické fórum

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

PRŮZKUM: Každý desátý zaměstnanec pracuje na home office nahý | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.