Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Trať, kde umírali lidé, nyní ohlídají chytré kamery. Soutěž Slepá místa zná vítěze

Do projektu Slepá místa, jehož partnerem je Drbna.cz, mohla města a obce ze všech regionů během podzimu přihlásit své problémové lokality a soutěžit o inteligentní kamerové zabezpečení.  Hlavní cenu dostalo západočeské město Sokolov, z Kraje Vysočina se přihlásily tři projekty.

Nominace do soutěže se shromažďovaly konce srpna do 31. října 2020. Verdikt nezávislé poroty složené z pěti odborníků na oblast zabezpečení, kriminality a kamerové technologie padl 25. listopadu po důkladném posouzení 49 lokalit – dětských hřišť ohrožených vandalismem, nebezpečných ulic, nechráněných památek a dalších míst. Z Kraje Vysočina se přihlásily obce Okříšky, Krucemburk a Žďár nad Sázavou. Hlavní cenu poroty, kamerové řešení v hodnotě 150 000 Kč, nakonec získalo město Sokolov a problematická oblast kolem místního vlakového nádraží.

Okolí nádraží v Sokolově: slepé místo, kde umírají lidé

Vlakové nádraží v Sokolově sousedí se sociálně vyloučenou lokalitou. „Nejvíce nás trápí časté ignorování zákazu vstupu do kolejiště. Je zde vybudovaný podchod, ale neukáznění lidé si přes koleje krátí cestu mezi centrem města a jeho částí Šenvert. Bohužel, v kolejišti našlo smrt už několik lidí. V současné době je část kolejiště v blízkosti nádraží oplocena, ale stále ne po celé délce,“ uvedla starostka města Renata Oulehlová. Velký rozruch vyvolal například nedávný případ, kdy si na kolejích hrály sotva tříleté děti, aniž by o tom jejich rodiče věděli. Oblast sice často kontroluje městská policie i Policie ČR, ale to nestačí. „Proto nám možnost využít moderní monitorovací zařízení upozorňující na porušení zákazu vstupu do kolejiště velmi pomůže,“ dodala starostka.

Ke stejnému názoru došla i odborná porota soutěže Slepá místa: „V případě Sokolova vidíme v instalaci kamerového bodu na tomto místě velký potenciál. Analytické funkce kamery dokáží rozpoznat pohyb v kolejišti a vyslat signál o incidentu, navíc lze do řešení implementovat tlampač, prostřednictvím něhož může operátor kamerového systému osoby okamžitě upozornit, že se nachází v místě zákazu pohybu chodců. Účinnost u tohoto typu chytrého bezpečnostního řešení bývá velmi vysoká,“ komentuje Dalibor Smažinka, člen poroty a odborník na kamerové systémy ze společnosti Axis Communications.

Chcete spolu s Drbna.cz podpořit zabezpečení nějakého místa?

Kromě Sokolova se porota soutěže Slepá místa rozhodla udělit ještě mimořádné ocenění nazvané Cena veřejnosti. Získala ji malá obec Hrobčice poblíž Teplic, která přihlásila svůj Pohádkový les. Atrakce tohoto turistického parku jsou častým cílem vandalů na přilehlém parkovišti dochází k opakovaným přestupkům. Svůj hlas pro ochranu Pohádkového lesa dalo v internetovém hlasování více než 1 100 lidí.

Znáte nějaké místo ve svém okolí, které potřebuje inteligentní videodohled podobně jako nádraží v Sokolově nebo Pohádkový les v Hrobčicích? Dle organizátorů bude soutěž Slepá místa pokračovat dalším ročníkem v lednu 2021. A Drbna.cz bude u toho.

Ohodnoť článek

Tisková zpráva

Štítky chytrá, kamera, soutěž, Slepá místa, tisková zpráva, Sokolov, Drbna, nádraží, koleje, trať, Hrobčice, Kraj Vysočina, les, Renata Oulehlová, Okříšky, Žďár nad Sázavou, Krucemburk, Policie České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Trať, kde umírali lidé, nyní ohlídají chytré kamery. Soutěž Slepá místa zná vítěze | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.