Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

FOTO: Cenu Patria Nostra získal ve Středočeském kraji Včelí svět v Hulicích

Významné ocenění si vysloužil unikátní projekt nazvaný Včelí svět, který se nachází ve středočeských Hulicích. Ve středu dopoledne převzali zástupci Včelího světa, obce a architekt cenu hejtmana Středočeského kraje Patria Nostra. Nominaci a následné ocenění si projekt zasloužil zejména díky citlivé rekonstrukci bývalé školy v interaktivní a edukativní muzeum.

 „Cena je určena pro příkladné architektonické, investiční a stavitelské počiny v oblasti venkova a já myslím, že Včelí svět to ve všech oblastech naplňuje. Unikátní je, že projekt vznikl v takové malé obci, navíc s edukativním přesahem. Už se těším, až sem vezmu děti na výlet. Velká úcta a poklona,“ uznale při předávání cen pronesl Jan Jakob, radní pro kulturu a cestovní ruch Středočeského kraje.

Patria nostra 2020
Ceny Patria Nostra byly uděleny za příkladný investiční a architektonický počin přispívající k rozvoji venkova a uspokojování potřeb jeho obyvatel a návštěvníků v jednotlivých krajích ČR, realizovaný v letech 1990–2020. Odborná porota nominovala v každém z krajů architektonicky zajímavé stavby, ze kterých následně hejtmanky a hejtmani vybrali vždy jednoho regionálního vítěze. 

Ve Včelím světě neuvidíte typické muzejnické artefakty, o to víc se soustředí na současné moderní, ale hravé technologie. Návštěvníci se mohou projít velkým včelím úlem s obřími plástvemi, na dotykových monitorech si prohlédnout anatomii včely, zahrát si kvíz ze života včel anebo si pustit zvuky úlu. Expozice je obsahem a rozsahem jediným obdobným projektem ve střední Evropě.

Projekt spojuje dva významné prvky – prvním je představení atraktivního života včelstev, který při kvalitní prezentaci přináší neopakovatelné zážitky, druhým je významný výchovně-vzdělávací přínos a propagace ochrany včelstev, která jsou nezbytnou součástí přírodního koloběhu a zároveň ohroženým přírodním druhem se stále se snižujícími počty.

„Toto ocenění má pro mě určitě širší rozsah, je tím zúročena práce všech, kteří to zde za dobu osmi let budovali a rozvíjeli. Ať už mluvím o mojí předchůdkyni, panu architektovi, místním zastupitelstvu nebo Svazu ochránců přírody a včelařů, bez kterých by se projekt nemohl realizovat. Vážíme si toho, že vstupujeme do deváté sezóny a ocenění Patria Nostra je příjemným bonusem,“ Jana Šimková, ředitelka Včelího světa.

Vznik Včelího světa, do kterého míří například jak předškolní děti, tak studenti Univerzity třetího věku, se obci Hulice podařilo uskutečnit za 15,4 miliónu korun díky dotaci Evropské unie a státního rozpočtu ČR, v rámci Regionálního operačního programu střední Čechy.

Příprava projektu byla zahájena v roce 2008. O rok později byla podána žádost o dotaci, která byla podpořena a vlastní realizace stavebních prací byla zahájena v říjnu roku 2010 a pokračovaly do konce roku 2011. Slavnostní otevření expozice pro veřejnost se uskutečnilo 30. června 2012.

„Včelí svět chceme i nadále rozvíjet. Kromě stálé expozice už nyní nabízíme bohatý doprovodný program a akce, například na Velikonoce, medové párty, večerní prohlídky nebo výrobu svíček a perníčků. Do budoucna chceme muzeum rozšířit o další exponáty a animace, rádi bychom pořádali různé výstavy nebo přednášky. Plánuji i naučnou stezku,“ dodává Jana Šimková. 

Ceny Patria Nostra mají nové laureáty. Úvodní ceremoniál proběhl bez předávajících i přebírajících

Slavnostně rozsvícený Španělský sál Pražského hradu se stal 8. října svědkem ojedinělé události. Byly zde vyhlášeny Ceny Patria Nostra za příkladný investiční a architektonický počin přispívající k rozvoji venkova a uspokojování potřeb jeho...


.

Včelí svět v Hulicích

Středa, 18. listopadu 2020, 14:18

Včelí svět v Hulicích
Včelí svět v Hulicích

Ohodnoť článek

Foto

Štítky projekt, Středočeský kraj, ocenění, Česko, Jan Jakob, Evropská unie, Velikonoce, střední Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Cenu Patria Nostra získal ve Středočeském kraji Včelí svět v Hulicích | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.