Počasí dnes12 °C, zítra19 °C
Pátek 17. května 2024  |  Svátek má Aneta
Bez reklam

V jihlavském krematoriu stoupá kvůli covidu počet žehů. Většina zemřelých byla pozitivně testovaná

V jihlavském krematoriu stoupá od října počet žehů. Obvykle se jich za měsíc uskutečňuje 160 až 170, v prvních pěti pracovních listopadových dnech už bylo 105 žehů. Přibližně 90 procent zemřelých bylo pozitivních na nemoc covid-19, řekl dnes mluvčí Služeb města Jihlavy Martin Málek. V Jihlavě je jediné krematorium na Vysočině.

V říjnu bylo 218 žehů. „Už tam byl značný nárůst," uvedl Martin Málek. Běžně je v krematoriu jednosměnný provoz. „Teď jedeme na dvě směny. Měli jsme už i nepřetržitý provoz, jeli jsme už i o víkendu a na státní svátek 28. října," uvedl mluvčí. Nemocní covidem-19 mezi zaměstnanci krematoria podle něj zatím nejsou.

Podnik podle mluvčího nemohl vyhovět žádosti táborského krematoria o výpomoc. „Necháváme si poslední rezervu, situace je teď vážná," řekl. Pokud bude zemřelých přibývat stejně rychle jako zkraje tohoto měsíce, očekává podle něj krematorium za listopad stoprocentní nárůst počtu žehů proti obvyklému stavu. V chladicích boxech krematoria lze uložit 50 těl zemřelých.

Kvůli epidemii rovněž přibývá žehů bez obřadu. Bez rozloučení v obřadní síni se nyní koná šest z deseti kremací, rodina si jen vyzvedne urnu.

Na Vysočině podle krajské hygienické stanice zemřelo od začátku epidemie 245 lidí, u nichž se prokázalo onemocnění covid-19. Počty stoupají hlavně v posledních týdnech. V polovině října bylo prokázáno v kraji 48 úmrtí v souvislosti s covidem-19.

Nemocnice v Novém Městě na Moravě se podle její mluvčí Tamary Peckové chystá zvýšit počet míst pro uložení zemřelých z 11 na 23. Investici za 600 tisíc korun dnes schválila rada kraje. Kraj se podle náměstka hejtmana Vladimíra Novotného (ČSSD) předběžně domlouval na možnosti využít pro tento účel v případě nouze například i zimní stadiony. „Ale v této chvíli zatím ty kapacity stačí, tak, jak je jednotlivé nemocnice mají," řekl dnes novinářům.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Služby města Jihlavy

Štítky služby, koronavirus, covid, krematorium, pohřebnictví, Jihlava, COVID-19, Martin Málek, Kraj Vysočina, Vladimír Novotný, ČSSD, Krajská hygienická stanice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V jihlavském krematoriu stoupá kvůli covidu počet žehů. Většina zemřelých byla pozitivně testovaná | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.