Počasí dnes16 °C, zítra17 °C
Pátek 10. května 2024  |  Svátek má Blažena
Bez reklam

KOUPÁNÍ NA VYSOČINĚ: Rybníky mají převážně čistou vodu s teplotou 20 stupňů Celsia

Přírodní koupaliště na Vysočině mají na začátku rekreační sezony převážně čistou vodu s teplotou mezi 19 až 21 stupni Celsia. Zhoršenou kvalitu vody zjistili hygienici při své letošní první kontrole u přehrady Dalešice na Třebíčsku, kde rekreantům doporučují po koupání se osprchovat. Mírně znečištěné jsou rybníky Ředkovec na Havlíčkobrodsku a Černý na Jihlavsku. Vyplývá to z údajů, které dnes na webu zveřejnila krajská hygienická stanice.

U přehrady Dalešice prověřovali hygienici vodu na koněšínské pláži.  „Zhoršená jakost vody je z důvodu ojediněle se vyskytujících zelených řas a skrytěnek a řídce se vyskytujících rozsivek,“ uvedli na svém webu s vysvětlením, že jsou to mikroorganismy běžné v povrchových vodách. Ve velmi malém množství byly v přehradě nalezeny i sinice.

Hygienici tento týden prověřili čistotu 16 rybníků a nádrží na Vysočině. Na rozdíl od minulých let nebudou sledovat kvalitu vody v rybníku Řeka na Havlíčkobrodsku. V Novém Městě na Moravě začali nově kontrolovat koupaliště, vodu má čistou.

Na Žďársku nabízí kvalitní vodu všech šest prověřených přírodních koupališť, vedle novoměstského koupaliště a nádrže Pilská jsou to rybníky Domanínský, Medlov, Sykovec a Velké Dářko. Nechladnější vodu, 18,9 stupně Celsia, mělo zkraje týdne Velké Dářko.

Čistá voda je rovněž v lomu u Horní Cerekve a v nádržích Sedlice a Trnávka na Pelhřimovsku. V Trnávce je voda průhledná do čtyř metrů a má teplotu kolem 21 stupňů Celsia.

V okrese Jihlava si tradičně drží dobrou vodu rybníky Velký Pařezitý a Malý Pařezitý. V Černém poblíž Větrného Jeníkova hygienici zaznamenali vodní květ, voda je přesto vhodná ke koupání.

Na Havlíčkobrodsku nabízí rekreantům čistou vodu Břevnická nádrž v Chotěboři a rybník Kachlička u Boňkova. V rybníku Ředkovec u vsi Babice byla tento týden zakalená voda po deštích.

Autoři | Foto www.turistika.cz

Štítky stupeň Celsia, rybník, koupání, Kraj Vysočina, okres Havlíčkův Brod, Dalešice, Krajská hygienická stanice, okres Jihlava, okres Třebíč, Ředkovský rybník

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

KOUPÁNÍ NA VYSOČINĚ: Rybníky mají převážně čistou vodu s teplotou 20 stupňů Celsia | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.