Počasí dnes-1,8 °C, zítra-1,5 °C
Sobota 22. února 2025  |  Svátek má Petr
Bez reklam

Aktuálně

Rodiče, připravte se. V sobotu ve čtyři hodiny odpoledne začíná možnost hlásit děti na tábor v zoo více...

Kabát, Marek Ztracený, Kryštof nebo Leoš Mareš? Horáckou arénu otevře česká hvězda více...

Mladík v trolejbusu zaútočil na seniorku, policie nyní hledá jeho druhou oběť více...

Hoteliéři z Vysočiny: Zavření restaurací nás zaskočilo. Výdejové okénko každý nevyužije

Autoři | Foto pixabay.com

Oslovení provozovatele restaurací na Vysočině uzavření nařízené v pondělí vládou kvůli šíření koronaviru zaskočilo. Uvedli, že mají nakoupené čerstvé potraviny a naražené pivo, což za dnešek nespotřebují, a tak zbytečně porostou jejich ztráty. Upozorňují na to, že na jaře dostali na zavření restaurací několik hodin a teď jen jeden den, zavřeno musí mít od středy. Podle nich není ani jasné to, jestli jim stát poskytne nějakou finanční pomoc.

Restaurace, bary a kluby musí mít zavřeno od středy do 3. listopadu, tedy do konce nouzového stavu.

Nařízení zavřít zase přišlo bez předchozího upozornění, řekl Václav Bartoš, který provozuje restauraci a jídelnu Třebíčanka na Karlově náměstí v Třebíči. „A hlavně, ani slovo o nějakých kompenzacích nebo nějaký příslib toho, že by nám někdo pomohl. Nechají nás v tom zase vykoupat jako na jaře," míní Václav Bartoš. Prodej jídla z okénka se od středy zavádět nechystá. „To jsme zkoušeli na jaře a to bylo prodělečné. My jsme velká hospoda, to nevydělá ani na provoz. Zavřeme a budeme se modlit, aby to netrvalo dlouho," řekl.

„My jsme s nějakým omezením počítali, ale že to bude mít takový razantní nástup, to určitě ne," řekl Jan Martinec, manažer restaurace v jihlavském Dělnickém domě. Při uzavření zjara podle něj tato restaurace prodej přes výdejní okénko neměla. „Teď už to zkusit musíme," uvedl.

Dali nám jeden jediný den 

Podle hoteliéra Jiřího Rauše z Velké Bíteše vláda způsobila tomuto oboru to samé, co na jaře. „Máme nakoupené suroviny a oni nám to zavřou. Tehdy to udělali během noci, teď nám na to dali jeden jediný den," konstatoval hoteliér Jiří Rauš. Podotkl, že se o tom, že se na podzim může epidemická situace zhoršit, mluvilo dlouho, očekával by proto, že vedení státu už bude mít připravené varianty řešení.

Prodej přes okno podle hoteliéra velkým restauracím situaci nevyřeší. „My denně očekáváme tak 300 obědů a přes okénko jich prodáme 50. Těžko můžeme doprodat ty zásoby čerstvých potravin, my opět budeme čerstvé potraviny likvidovat," uvedl Rauš.

Štítky restaurace, koronavirus, covid-19, hotel, Vysočina, Kraj Vysočina, jídlo, jaro, Václav Bartoš, Jan Martinec, Třebíč, Karlovo náměstí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hoteliéři z Vysočiny: Zavření restaurací nás zaskočilo. Výdejové okénko každý nevyužije | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.