Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Silou lví, vzletem sokolím. Jihlava důstojně uctila Památný den sokolstva

Památný den sokolstva letos připadl na čtvrtek 8. října a při té příležitosti si sokolové a jejich příznivci připnuli kokardu jako symbol sokolské perzekuce za druhé světové války. Na budově jihlavské radnice a v sídle Kraje Vysočina byly slavnostně vyvěšeny sokolské vlajky, které také, po 30 letech, zdobily společně se státní vlajkou jihlavské vozy MHD.

Sokol Jihlava uctil tento významný den ČR v divadle DIOD velice působivým představením, při kterém se střídalo mluvené slovo s videoprojekcí, ale i živou hudbou a proslovy významných osobností.

Památka padlých sokolů byla uctěna malou dramatizací, při které mladí sokolové v krojích ztvárnili padlé členy Sokola Jihlava a představili jejich jména a místa skonu za druhé světové války. Na konci akce "padlí" povstali a symbolicky tak představili nesmrtelnost hodnot, které tvoří naši společnost.

V řečnickém bloku primátorka Karolína Koubová promlouvala především k nejmladšímu publiku, kterému velice citlivě a srozumitelně přiblížila proč byli někteří lidé za války vyčleněni ze společnosti a jak důležité je si stále připomínat rovnost všech lidí na světě. Radní Sylvie Čermáková výstižně popsala význam hodnot (láska, svoboda, tolerance, zodpovědnost a pravda), které jihlavští sokolové již několik dní před akcí rozdávali natištěné na kartách v ulicích Jihlavy.

Pozvání také přijal ředitel Gymnázia Jihlava Pavel Suk, který jako řečník vystoupil s poděkováním za zapojení studentů Gymnázia Jihlava do výtvarného projektu, který vedlaSoňa Jurkovičová. Zhruba 250 studentů a samotní malí sokolové vytvořili síť z lidských siulet ve velkoformátové akvarelové instalaci jako výtvarné zpracování hlavního tématu "být vzorem". Studenti také namalovali sokolí pírka, která byla nejen součástí výtvarné části slavnostního odpoledne v DIODu, ale v součastnosti jsou vystavena v budově Gymnázia Jihlava.

Starosta Sokola Jihlava Martin Zuzaňák mluvil mimo jiné o tom, že každý z nás může být vzorem a apeloval především na mladou generaci, aby hodnoty Sokola žila po celý svůj život. Video-zdravici nahrál i předseda Senátu Parlamentu České republiky Miloš Vystrčil a starostka České obce sokolskéHana Moučková.

Za realizací celé akce stálo mnoho dobrovolníků z řad cvičitelů a cvičenců Sokola Jihlava a produkční tým ve složení: Tereza Benáková, Jana Krásenská a Mgr. Tomáš Nosek. Na housle představení doprovázela talentovaná Pavlína Pulicarová a celé představení moderoval Šimon Škrdla.

Na závěr byly zapáleny pomyslné svíčky ve tvaru "S" za všechny padlé bratry a sestry a zazněla česká státní hymna. Tato slavnostní akce tak všem připomněla historické události z období druhé světové války, statečnost všech sokolů a také zamyšlení nad hodnotami v souvislosti s dnešní dobou.

Ohodnoť článek

Tisková zpráva

Štítky Jihlava, Sokol, památný den, druhá světová válka, představení, Kraj Vysočina, Gymnázium Jihlava, Česko, Karolína Koubová, Tomáš Nosek, Miloš Vystrčil, Senát Parlamentu ČR, divadlo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Silou lví, vzletem sokolím. Jihlava důstojně uctila Památný den sokolstva | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.