Počasí dnes13 °C, zítra16 °C
Středa 8. května 2024  |  Svátek má Statní svátek
Bez reklam

Osmého října si připomínáme Památný den sokolstva. Slavnostní program chystá i Jihlava

Již tento čtvrtek 8.října si všichni sokolové i široká veřejnost připnou na oblečení kokardu jako jednotný symbol sokolské perzekuce. V tomto roce tak podruhé oslavíme Památný den sokolstva také jako významný den České republiky.

Po vzniku Protektorátu Čechy a Morava se sokolové zapojili do činností odbojových organizací a vytvořili i vlastní organizaci s názvem Obec sokolská v odboji. To samozřejmě Němcům nezůstalo dlouho utajeno. V dubnu roku 1941 nařídil K. H. Frank zastavení činnosti Sokola. Čeští sokolové se scházeli dále tajně a spolupracovali i se zahraničními kolegy, o čemž věděla německá tajná policie.

V září 1941 na místo říšského protektora nastoupil Reinhard Heydrich, který krátce po svém jmenování nechal několik sokolských představitelů popravit. Takzvané konečné vypořádání se Sokolem proběhlo v noci ze 7. na 8. října téhož roku při „Akci Sokol“, kdy byli zatýkáni funkcionáři, náčelníci i místonáčelníci. Celkem bylo zatčeno 1500 sokolů, kteří vesměs putovali přes Terezín do Osvětimi. V koncentračních táborech většina sokolů zemřela.

Osmého října 1941 také Heydrich podepsal úřední výměr o rozpuštění České obce sokolské. Sokolové se pak podíleli na atentátu na Reinharda Heydricha. I díky jejich přispěním se hnuly dějiny.

Sokol Jihlava tyto události oslaví bohatým programem. V letošní připomínce je kladen důraz na hodnoty, které jsou dle sokolů důležité pro všechny a pojí se s heslem: “Být vzorem.” V týdnu před akcí budou mladí sokolové po Jihlavě roznášet kartičky s hodnotami a nenásilnou formou tak oslovovat širokou veřejnost.

Ve středu 7.10. proběhne v areálu dopravního podniku "slavnostní zdobení" vozu MHD vlaječkami ČR a Sokola. Ve čtvrtek 8.10. zasedne Rada města Jihlavy a slavnostně vyvěsí vlajku ČR za účasti představitelů Sokola. Vyvěšení vlajky ČR proběhne také na Krajském úřadě za účasti hejtmana a radních.

Slavnostní představení začíná ve čtvrtek 8.10. v 17:00 hod. v divadle DIOD. Program představení se bude skládat z řečnického bloku po malé dramatizaci, kde budou představena jména a místa skonu členů Sokolu Jihlava za druhé světové války. Na konci budou “padlí” povstávat a představovat tím nesmrtelnost hodnot, které tvoří naší společnost. Jako poslední akt zazní státní hymna při rozsvícení pomyslných svíček ve tvaru “S” za padlé bratry a sestry.

Na akci se podílí také studenti Gymnázia Jihlava v rámci výtvarného projektu pod vedením Soni Jurkovičové. Přijďte i vy uctít Památny den sokolstva. Jste srdečně zváni.

Ohodnoť článek

Tisková zpráva | Foto Radek Lavička

Štítky Sokol, památný den, oslava, Jihlava, Česko, Česká obec sokolská, Reinhard Heydrich, Karl Hermann Frank, Obec sokolská v odboji, druhá světová válka, Protektorát Čechy a Morava, Gymnázium Jihlava, Auschwitz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Osmého října si připomínáme Památný den sokolstva. Slavnostní program chystá i Jihlava | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.