Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Jak mají vypadat revitalizace jihlavských sídlišť? Městští architekti diskutovali s veřejností

Statutární město Jihlava uspořádalo ve středu besedu pro veřejnost, na které architekti společně se zástupci města i úřadu prezentovali veřejnosti své záměry při budoucích revitalizacích sídlišť. Diskuze byla přenášena online, na místě se jí účastnilo bezmála třicet diváků a přísedících z řad veřejnosti.

Na besedě, která proběhla v zasedací místnosti zastupitelstva města, se řešily hlavně doposud nevyjasněné záležitosti spojené s nově připravenými pravidly při zateplování, zastřešení a renovaci starších bytových domů a sídlišť. 

„Setkali jsme se proto, abychom veřejnosti ukázali, jakým směrem se pohybují naše úvahy o tom, jak s veřejným prostorem v Jihlavě nakládat a abychom na toto téma otevřeli diskuzi s lidmi, kterých se to v současné době týká. Zároveň musíme přijmout fakt, že ve veřejném prostoru působí městští architekti, kteří do něj zasahují a hlídají to takzvané objektivní krásno,“ uvedla primátorka města Karolína Koubová.

Program zahájila prezentace historika architektury Jiřího Neuberta z Národního památkového ústavu v Telči. Na tu navázala prezentace architektů z Útvaru městského architekta, Aleše Stuchlíka, Terezy Kafkové a Petra Hýla. Poté již následovala diskuze, při které na dotazy zástupců z řad veřejnosti odpovídali kromě primátorky města také náměstek pro územní plánování Vít Zeman a radní David Beke, který je zároveň manažerem stavby Horácké multifunkční arény.

„Diskutující se ptali na postup v konkrétních lokalitách, kde chtějí revitalizovat či zateplovat vlastní domy a zcela nepochopili nové záměry města, které připravil Útvar městského architekta. Bylo tedy nutné si vše důkladně vysvětlit,“ doplil náměstek primátorky Vít Zeman.

Podle jeho slov nechce město nikomu nic nařizovat nebo někomu házet klacky pod nohy, ale snaží se najít rozumná kompromisní řešení tak, aby Jihlava jako celek i její sídliště byla hezčí a co nejvíce funkční. „Útvar městského architekta není represivní úřad, který něco nařizuje, ale měl by být pomocníkem a rádcem všem sdružením vlastníků bytových jednotek při rekonstrukcích jejich bytových domů,“ zdůraznil Zeman.

Záznam z celého online přenosu lze vidět zde.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto geocoaching.com | Zdroj Magistrát města Jihlavy

Štítky útvar městského architekta, revitalizace, sídliště, bytový dům, diskuze, Jihlava, architekt, Karolína Koubová, Jiří Neubert, Národní památkový ústav, Telč

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jak mají vypadat revitalizace jihlavských sídlišť? Městští architekti diskutovali s veřejností | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.