Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Vodovody a kanalizace budou provozovat SMJ, radnice chce mít kontrolu nad cenami vody

Vodovody a kanalizace bude provozovat městská společnost Služby města Jihlavy. Město chce mít plnou kontrolu nad cenami. Potvrdili to zastupitelé Jihlavy, kteří v pondělí 21. září projednávali i nabídku Vodárenské akciové společnosti (VAS, a.s.) na provozování vodovodů a kanalizací.

Vodárenská akciová společnost však není pro většinu zastupitelů důvěryhodný partner, a tak její nabídku odmítli. Zastupitelé tím potvrdili své poslední rozhodnutí ze svého červnového zasedání, kdy velkou většinou schválili provozování vodovodů a kanalizací ve vlastnickém modelu obchodní společností Služby města Jihlavy. Na tomto svém rozhodnutí na pondělní schůzi zastupitelé nic nezměnili. 

VAS, a.s. nabídla městu provozování veškerého vodohospodářského majetku s tím, že bude od obyvatel Jihlavy vybírat dva roky o něco levnější vodné a stočné než v současnosti. Zastupitelé ale vyjádřili pochybnosti, jak by společnost VAS k cenotvorbě přistoupila po uplynutí této doby a shodli se na tom, že chtějí mít sami plnou kontrolu nad cenami vodného a stočného v budoucnosti.

„Prioritou je pro nás samostatnost a plná kontrola nad cenami pro obyvatele. Nabídka VAS byla krátkodobá s garancí jen na dva roky. Věříme, že SMJ zůstanou jako provozovatel dlouhodobě na nejnižších možných a pro obyvatele nejpřijatelnějších cenách vody,“ zdůraznila primátorka Karolína Koubová.

Ta zároveň poznamenala, že cílem města je dostat se vlastními cestami k ceně a výši nájmu, kterou navrhla Vodárenská akciová společnost. „Dostat se na tyto podmínky je možné, i když to třeba nebude hned,“ slíbila primátorka s tím, že ceny vodného a stočného se budou projednávat na listopadovém jednání zastupitelů.

Pro odmítnutí nabídky VAS na roční pachtovné 80 milionů korun a vodné a stočné ve výši 80 korun za kubík vody bez DPH se ze 36 přítomných vyslovilo 33 zastupitelů, proti nebyl nikdo, dva se zdrželi a jeden nehlasoval.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto okolobytu.cz | Zdroj Magistrát města Jihlavy

Štítky Jihlava, voda, cena, vodné, stočné, Služby města Jihlava, kanalizace, Vodárenská akciová společnost, Karolína Koubová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vodovody a kanalizace budou provozovat SMJ, radnice chce mít kontrolu nad cenami vody | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.