Počasí dnes6 °C, zítra8 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

FOTO, VIDEO: Dneska se otevírá zrekonstruované dopravní hřiště, stavba za 25 milionů trvala rok

V Jihlavě dnes začalo sloužit nové dopravní hřiště, jehož součástí je moderní budova s učebnou, sklad kol a dílna pro jejich opravy. Vedle výuky dětí bude hřiště otevřené i pro veřejnost. V jeho sousedství stavbaři dokončují cyklostezku. Za rekonstrukci starého hřiště ze 70. let v ulici U Rybníčků město zaplatilo skoro 25 milionů korun.

Děti se po novém dopravním hřišti mohou poprvé projet 18. září. Součástí rekonstruovaného areálu je nová budova s učebnou, zázemím pro personál, šatny, ale i sklad kol spolu s dílnou pro jejich opravu. V budově je také sociální zařízení, které bude moci v provozní době využívat i veřejnost. Součástí areálu je i venkovní krytá terasa, na níž při pěkném počasí může probíhat výuka.

Výuku bude zajišťovat městský Dům dětí a mládeže. Ředitel Vilibald Prokop uvedl, že výuka pro školáky by měla začít tento měsíc. „Jednorázové akce pro veřejnost máme naplánované od nového roku," řekl.  Hřiště bude v dopoledních hodinách sloužit k dopravní výuce, odpoledne bude patřit veřejnosti. 

V kolárně u hřiště je pro potřeby výuky připraveno 35 dětských jízdních kol a 17 odrážedel. Bezpečnost na hřišti bude dopoledne zajišťovat DDM, odpoledne nepravidelnými pochůzkami strážníci a asistenti prevence kriminality městské policie, která místo hlídá také pomocí otočného kamerového systému.

Areál bude provozován prostřednictvím Služeb města Jihlavy, stavební úpravy přibližně hektarového území v údolí říčky Jihlávky trvaly rok. Založení stavby ztěžovala skutečnost, že jde o záplavové území a kdysi tam byl rybník. „Snažili jsme se vyprojektovat dopravní hřiště s mnoha dopravními situacemi," uvedla projektantka Zuzana Hrubešová. Chodníky a asfaltové silničky se značkami vedou mezi vzrostlými stromy. Děti mohou trénovat například jízdu světelnou nebo kruhovou křižovatkou či přes železniční přejezd.

Upravení plochy podle radnice zapadá do snah na oživení území podél řek Jihlavy a Jihlávky ve městě. V místě dopravního hřiště byl do 50. let minulého století Koňský rybník. Vodní plochu poblíž městských hradeb využívali Jihlavané v létě ke koupání a v zimě k bruslení. V sousedství teď vznikl nový bytový komplex.

Kolem hřiště povede nová cyklostezka G02 za více než sedm milionů korun, která bude navazovat na stezky pod Brněnským mostem a u City Parku. Její dokončení je plánováno koncem letošního října, kdy by mělo být hotové i rozšíření komunikace na Křižíkově ulici. Ta naváže na stavbu bytového komplexu „Jihlavské Benátky“. Příští rok se pro zvýšení bezpečnosti chodců plánuje také obnova chodníků na Brtnickém předměstí. Dále byl v první polovině letošního roku opraven most na Křižíkově ulici a povrch komunikací v ulici U Rybníčků. Do konce tohoto roku bude dokončena také oprava lávky pro pěší nad řekou Jihlávkou.

Otevření dopravního hřiště

Pátek, 18. září 2020, 14:11

Otevření dopravního hřiště
Otevření dopravního hřiště

Foto Dalibor Mašek

Štítky děti, Jihlava, dopravní hřiště, výchova, doprava, oprava, Jihlávka, City Park, Benátky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO, VIDEO: Dneska se otevírá zrekonstruované dopravní hřiště, stavba za 25 milionů trvala rok | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.