Počasí dnes18 °C, zítra18 °C
Neděle 19. května 2024  |  Svátek má Ivo
Bez reklam

Bílý Kámen a Vyskytná na Jihlavsku nemají po deštích ve vodovodu pitnou vodu

Téměř 1200 obyvatel obcí Bílý Kámen a Vyskytná na Jihlavsku nemůže používat vodu z vodovodu. Voda je mikrobiologicky znečištěná pravděpodobně po přívalových deštích, které část Jihlavska zasáhly v minulém týdnu. Rozvody je nutné vydezinfikovat chlorem. Obce zajišťují zásobování pitnou vodou z nezávadných zdrojů. ČTK to dnes řekl ředitel sekce ochrany a podpory veřejného zdraví Krajské hygienické stanice v Jihlavě Jiří Kos. Obě obce podle něj mají společný vodovod.

Znečistění jsme zjistili při pravidelné provozní kontrole minulou středu.  Povrchová voda se zřejmě po přívalových deštích dostala do vrtu,“ řekl ČTK místostarosta obce Bílý Kámen Radim Kriegsmann (Nezávislí 2014). Lidé si v obci berou nezávadnou vodu z cisterny, která stojí před obchodem. Ve Vyskytné se podle serveru iDnes.cz obci nepodařilo zajistit cisternu a občany zásobuje vodou balenou. Mimo provoz je tam i školní jídelna.

Starostové jako zástupci provozovatele se podle Kosa chovají zcela standardně. „Voda z vodovodu byla prohlášena za nepitnou a celý systém se dezinfikuje chlorem. Obce si dezinfekci zajišťují samy. Po skončení nám doloží, že voda je bez závad a zásobování z vodovodu bude obnoveno,“ dodal Kos.

Podle Kriegsmanna by mohla pitná voda téct z vodovodu do konce tohoto týdne.

Autoři | Foto wikimedia.org

Štítky okres Jihlava, pitná voda, Vyskytná, Jiří Kos, Krajská hygienická stanice, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bílý Kámen a Vyskytná na Jihlavsku nemají po deštích ve vodovodu pitnou vodu | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.