Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Budeme žádat o zpřísnění limitů pro Kronospan, říká jihlavský náměstek Zeman

Fungování firmy Kronospan je z pohledu města stále sporné. Dřevozpracující závod, který je trnem v oku zejména obyvatelům městské části Bedřichov, na jejímž okraji sídlí, může očekávat požadavky na úpravu problematických bodů své činnosti.

„Po roce a půl jsme prověřili, že spousta věcí je v Kronospanu sporná, nedohledatelná či nedokazatelná,“ reaguje na redakční dotaz Vít Zeman, náměstek primátorky, který má starosti problematiku životního prostředí. „Jdeme zatím malými krůčky.“

Ty mají spočívat například v tom, že se například prokázalo, že firma odebírá vodu na černo. Na vodního hospodářství ostatně již v únoru upozornila Česká inspekce životního prostředí, zahájila v tom správní řízení a vyměřilo Kronospanu pokutu ve výši 160 tisíc korun. „Firma se proti ní neodvolala, a tím dala najevo, že se závěry kontrolního orgánu souhlasí,“ prohlásil tehdy Zeman. Závod pak tuto záležitost bagatelizoval, že šlo zejména o administrativní pochybení. 

To je však jen jeden z rozporuplných vlivů Kronospanu na životní prostředí a kvalitu života jihlavských obyvatel. Často se zmiňují opakující se výjimky (a stejně porušované) na hluk nebo druhotné zpracování dřevní hmoty z celé Evropy. Velký problém představuje účelové rozdělení firmy na dva subjekty (Kronospan CR a Kronospan OSB). 

Jihlava nesouhlasí s výjimkou nadlimitního hluku pro Kronospan, požaduje dočasné omezení provozu firmy

Firma Kronospan žádá krajský úřad o opětovné povolení nadlimitního zdroje hluku, to původní vypršelo na konci minulého roku. Město nesouhlasí a varuje před podstatným zásahem do kvality života obyvatel. Zároveň upozorňuje na další problémy firmy.

„Bohužel si tím dokázali rozdělit i integrovaná povolení, mají tedy v rámci limitů dvojnásobný komfort. Vnímáme, že provoz firmy je na město velikosti Jihlavy moc velký a měl by splňovat určité limity,“ potvrzuje Zeman.

Co tedy dál? „Budeme tedy žádat kraj o změnu integrovaného povolení, aby se spojilo do jednoho,“ nastiňuje Zeman další kroky. „Zároveň ale nechceme Kronospanu podkopávat nohy a snažíme se do všeho vstupovat společně.“ Upozorňuje však, že pokud tuto žádost kraj zamítne, tak se bude muset jít cestou interpelací v Poslanecké sněmovně nebo na ministerstvu.

Proti dlouhodobé činnosti společnosti začali aktivněji vystupovat i občané Jihlavy. Na konci července byla založena petice proti aktivitám dřevozpracující firmy, 17. srpna bude ustaven spolek s pracvoním názvem Ne Kronospanu. „Kronospan nás tu už ničí docela dlouho, je třeba se mu už postavit. Chceme utvořit určitou sílu a tlak, to je základní smysl našeho snažení,“ hlásí jeden z iniciátorů Milan Matějka.  

Bedřichov se bouří proti činnosti Kronospanu. Byla založena petice, brzy vznikne spolek

Problémů s Kronospanem už bylo dost a je třeba jít do akce. Tak by se v krátkosti dal shrnout názor desítek lidí, kteří se včera navečer v bedřichovské restauraci Zezulkárna shodli na tom, že bude založen spolek, který bude bojovat proti...

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto arnika.cz

Štítky Kronospan, Bedřichov, Česká inspekce životního prostředí, Jihlava, Poslanecká sněmovna ČR, KRONOSPAN OSB, Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Budeme žádat o zpřísnění limitů pro Kronospan, říká jihlavský náměstek Zeman | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.