Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jihlavská mateřská škola Bystrouška bude soutěžit o titul Stavba roku

Mateřská škola Bystrouška, která sídlí Na Dolech v Jihlavě, bude soutěžit o titul Stavba roku 2020. Do letošního ročníku se přihlásilo rekordních 84 staveb. Stavba je do soutěže přihlášena pod jménem zpracovatele stavby, společnosti Podzimek a synové. Majitelem mateřské školy je město.

Stavba mateřské školy započala před dvěma lety a před rokem prošla úspěšnou kolaudací. Investorem stavby bylo statutární město Jihlava, celý projekt však vzniknul za spolupráce se společností BOSCH Diesel. Výměnou za rezervaci 75 míst z celkové kapacity pro děti zaměstnanců, se společnost zavázala finančně po deset let podporovat vzdělání ve městě.

Do stavby mateřské školy město investovalo necelých 85 milionů korun s finanční podporou z Integrovaného regionálního operačního programu. Jihlavská školka je nominována také na Cenu veřejnosti, kde rozhodují hlasy zadané zde.

„Se zázemím ve školce jsem velice spokojená. Vše je zde funkčně umístěno, ať už jde o kuchyň a řešení vzduchotechniky a zásobování nebo o snadný přístup na dvůr či skladovací prostory. Když jsou věci takto smysluplně uspořádané, tak to výrazně ulehčí práci všem učitelkám, ale i kuchařkám a celému personálu. Za celou svoji učitelskou kariéru mohu uvést, že toto je zatím nejlepší místo pro výkon práce,“ uvedla ředitelka školy Ljubica Váchová-Nováková.

Porotci jihlavskou mateřskou školu navštívili na konci července. „Za Kraj Vysočina jsou do soutěže přihlášeny dvě stavby. Celkově je v letošním ročníku přihlášeno 84 staveb, což je nejvíce v její 28leté historii. Porota navštěvuje všechny přihlášené stavby, dnes jsme již na čtvrté a návštěvy nám jistě zaberou tento a minimálně ještě celý příští týden,“ uvedla Marie Špačková z nadace ABF, která soutěž pořádá.

Mateřská škola Bystrouška půjde do soutěže pod jménem zpracovatele stavby – společností Podzimek a synové. „Školku jsme do soutěže přihlásili po dohodě s městem a projekční kanceláří Fortis. Školka se stavěla 365 dní a jejím hlavním úkolem bylo doplnit kapacity míst pro děti v rámci města. To si jako investor stanovilo další požadavky, mezi nimi bylo například zajištění kvalitního prostředí, jako je sauna, vířivka či polytechnická místnost a příprava pro možnost internátního provozu. Výrazná je však i její architektura, navíc využívá aktuálně dostupné moderní technologie a je z většiny energeticky soběstačná,“ doplnil Zdeněk Novotný, projektový manažer společnosti Podzimek a synové.

„Za dodavatele stavby můžu říci, že projekt výstavby školky Bystrouška byl jeden z těch z kategorie „za odměnu“, kde ta synergie mezi investorem, projektantem, dodavateli a naší firmou byla a fungovala výborně. To se nepovede vždy, ale vždy je to na tom výsledku znát a dělá nám to velkou radost. Máme s tím velké zkušenosti a dobré srovnání, protože realizujeme vždy několik staveb najednou, a to jak na Vysočině, tak v Praze,“ dodal výrobní ředitel Martin Urbánek.

Mezi kritérii pro získání titulu Stavba roku, jsou mimo kvality a začlenění stavby do okolí také architektonická kvalita stavby nebo hledisko trvalé udržitelnosti v ekonomické, environmentální i sociální podobě. Důraz se klade také na spokojenost stavebníka, uživatele i přijetí veřejností.

Porota je složena z odborníků z České komory inženýrů a techniků činných ve výstavbě, Svazu podnikatelů ve stavebnictví, nadace ABF a přítomen je i zástupce ministerstva průmyslu a obchodu. Za sbor expertů se na školu přijel podívat Zdeněk Jiran, profesor ČVUT.

„Zdá se mi, že školka má velmi dobrý dispoziční koncept, ale to je tak jediné, co vám můžu říct, protože bych předjímal rozhodnutí poroty, což nechci,“ vyjádřil se po prohlídce mateřské školy Bystrouška předseda poroty.

Na titul Stavba roku porota navrhne pět staveb z nominovaných.  Výsledky budou vyhlášeny při nominačním večeru 10. září v Národním technickém muzeu. Přihlášené stavby lze poté shlédnout při putovní výstavě Stavba roku. Panely s prezentací vlastních přihlášených staveb dostane také každý z krajských úřadů, ty jsou letos výjimečně přihlášeny všechny z České republiky. Více zjistíte na http://www.stavbaroku.cz.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Magistrát města Jihlavy

Štítky mateřská škola, Bystrouška, Stavba roku, soutěž, Jihlava, Robert Bosch GmbH, Kraj Vysočina, Zdeněk Jiran, Zdeněk Novotný, České vysoké učení technické v Praze, Fortis

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihlavská mateřská škola Bystrouška bude soutěžit o titul Stavba roku | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.