Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Bedřichov se bouří proti činnosti Kronospanu. Byla založena petice, brzy vznikne spolek

Problémů s Kronospanem už bylo dost a je třeba jít do akce. Tak by se v krátkosti dal shrnout názor desítek lidí, kteří se včera navečer v bedřichovské restauraci Zezulkárna shodli na tom, že bude založen spolek, který bude bojovat proti aktivitám dřevozpracující firmy, která dle iniciátorů svojí činností neprospívá zdraví a kvalitě života jihlavských obyvatel.

Poslední kapkou pro již tak dlouhodobou nespokojenost s chováním rakouské firmy bylo nedávné veřejné projednávání EIA, která má posuzovat vliv činnosti firmy (zejména zvýšení zpracovávaného recyklátu pro výrobu OSB desek) na životní prostředí a další rizika s tím spojená. „To byla arogance, drzost a nabubřelost představitelů Kronospanu,“ hodnotí Libor Novák„To nás vybudilo k akci.“

Ta má spočívat v založení spolku, který tak může být rovnějším partnerem k diskuzi s úřady i firmou samotnou. „Kronospan nás tu už ničí docela dlouho, je třeba se mu už postavit. Chceme utvořit určitou sílu a tlak, to je základní smysl našeho snažení. Jedinec nemá nárok, nemůže se ani odvolat, jako spolek můžeme být více slyšet,“ prohlásil další z iniciátorů a bedřichovský patriot Milan Matějka.

Včerejší přípravná schůze zatím pracovala s prozatím pracovním názvem "Ne Kronospanu". Schůze ustavující byla naplánována na sedmnáctého srpna, kdy by již měly být připraveny stanovy a další relevantní podklady pro řádné založení a registraci zapsaného spolku. Následovat by mělo rozšíření petice, kterou již včera podepsaly desítky zúčastněných.  

A co konkrétnějšího tedy tedy spolku půjde? V několika bodech to shrnul Miroslav Tomanec, jihlavský zastupitel toho času Kronospanem žalovaný za poškozovaní její pověsti. Upozornil na nedostatky, které firma doposud uspokojivě nevysvětlila ani vedení města Jihlavy. Velkým problémem podle něj je účelové rozdělení firmy na dva závody, přimčemž každý z nich je na hraně povolených limitů, čímž argumentují i úřady. Když se ale sečtou, jsou tím pádem limity překročeny o 100 %, co už už nikdo neřeší. „Nikdo nás nechrání,“ podotkl.

Co bude spolek požadovat?

Pak zmínil legislativu a sladění zákonů a podmínek pro činnost podobných firem, které např. v Rakousku, kde firma sídlí, jsou naprosto nesrovnatelné. Za důležitou rovněž považuje snížení výroby v souvislosti s umístěním společnosti na okraji obydlené zóny a také rozumné vodní hospodářství, nejlépe s její recyklací a vlastní čističkou. Jako problematický vidí monitoring dopadů činnosti Kronospanu na obyvatelstvo, zejména dětí. Už studie z roku 2009 uváděla, že další rozšíření výroby není ve vztahu zdraví obyvatel žádoucí.

Zpacováva se zde odpad z celé Evropy, a to bez vstupní kontroly“ říká Miroslav Tomanec, „drtiny z druhotně zpracovávaného materiálu se dostávají do ovzduší a projevují se mikroskopickém spadu.“  Jako bezprecentní vidí jihlavský zastupitel i opakující se výjimky na hluk, přičmež i několik měsíců po jejím skončení firma fungovala na stejný výkon. Podle Tomance má Kronospan vliv i na dopravu a kvalitu komunikací, navrhuje tedy vjezd do areálu firmy z druhé strany.

Spolek založí webové stránky, svoji činnost však plánuje rozšířit i do volnočasových iniciativ, jako například zábavy nebo sportovní aktivity. „Máme děti, máme vnuky, máme rodiny a chceme tady přežít, Jihlavu máme rádi. Budeme rádi když do toho půjdete s námi,“ shrnul Libor Novák.  

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto mojekrono.cz

Štítky Kronospan, spolek, Jihlava, Bedřichov, Libor Novák, výroba, Evropa, Rakousko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bedřichov se bouří proti činnosti Kronospanu. Byla založena petice, brzy vznikne spolek | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.