Počasí dnes8 °C, zítra13 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Útvar městského architekta nesouhlasí s již odhlasovanou podobou revitalizace v Kollárově ulici

Rozhodné ne, co se týká zamýšlených lodžií, pouze drobné ústupky, co se týká střechy. Revitalizace jihlavského bytového domu Kollárova 26-28 zřejmě neproběhne tak, jak si společenství vlastníků představovalo a následně i odhlasovalo. Proti její podobě se totiž staví útvar městského architekta.

Shromáždění vlastníků Kollárova 26 – 28 si v září 2019 odsouhlasilo revitalizaci bytového domu (zateplení fasády, nová sedlová střecha nahrazující nynější plochou, železobetonové lodžie nahrazující nynější závěsné balkony). K tomuto návrhu řešení se souhlasně vyjádřil statik i jihlavský stavební úřad, avšak útvar městského architekta následně neodsouhlasil výměnu lodžií za balkony, výhrady má i ke předkládanému návrhu na opravu střechy.

Blok dvou bytových domů Kollárova 26–28 je součástí souboru 5 deskových dvojdomů a 5 bodových domů z přelomu 50. a 60. let. rozloženého kolem budovy Základní školy na ulicích Kollárova a U Cihelny severně od páteřní ulice Sídliště II. Vzezření domů odpovídá zjednodušené strohé podobě bytových domů předchozích let - robustní pravoúhlé solitéry s břízolitem omítanou fasádou a pravidelným rastrem pěti typů oken (dvojkřídlé, trojkřídlé, balkonové, francouzské na mezipodestách schodiště a sklepní přisvětlovací).

Největší problém má útvar se železobetonovými lodžiemi, které mají nahradit dosluhující závěsné balkony. „Charakteristickými prvky domů Jednoduchý vzhled balkonů tvořených subtilní deskou a kovovým zábradlím z pásoviny odlehčuje jinak robustní objemy domů a představuje i velikostně vyvážený kompoziční prvek,“ říká Aleš Stuchlík z útvaru městského architekta.

Navržené železobetonové lodžie však dle něj tyto vlastnosti postrádají a vytvářejí na fasádách nové uzavřené objemy zcela odlišné povahy. „Dům se tak, navíc kvůli přidání tloušťky izolantu na fasády, stává výrazně hmotnějším a mění se také jeho členění, čímž se zcela stírá jeho původní charakter,“ dodává Stuchlík, který se tímto s vlastníky odsouhlasenou variantou neztotožňuje.

Rozčarování a názorová přestřelka

Jeho názor však rozhodně nesdílí Monika Mutlová, předsedkyně příslušného SVJ. Kvůli názorové přestřelce s útvarem městského architekta se krátí čas, který má daný subjekt na vyřízení dotací, které by bylo možné pro účely revitalizace využít. Zároveň je rozčarovaná z toho, validní rozhodnutí sdružení vlastníků, souhlasný názor statika a stavebního úřadu naráží na městský orgán, který funguje teprve od března loňského roku.

I kdyby Kollárova 26-28 řešila podobnou věc před vznikem útvaru městského architekta, narazila by možná na podobný problém. „I tak by musel projekt splnit požadavky na zachování estetických kvalit nejen v kontextu konkrétního domu, ale i celého obytného souboru tvořeného domy s jednotnou architekturou,“ tvrdí Aleš Stuchlík.

Dle jeho slov se pokaždé, když útvar vstupoval do jednání s SVJ kvůli revitalizaci bytových domů, vysvětluje původní architektonickou hodnotu domu a aktivně nabízí možnosti, jak záměr realizovat s respektem k ní.

Alespoň určitý kompromis 

Aspoň určitého kompromisu a úspěchu dosáhlo sdružení vlastníků ve věci střechy. Stávající plochou střechu nakonec bude možno zrekonstruovat na sklonitou, dokonce útvar městského architekta z technických důvodů připustil větší sklon 19° oproti jím navrhovaných 7°. Dále ale trvá na tom, aby provedení střechy bylo bez přesahu před roviny fasád.

„U zbývajících požadavků, které jsou technicky realizovatelné a jsou důležité pro architekturu domu i celého souboru zůstává postoj a soubor požadavků ÚMA od začátku po celou dobu stejný,“ uzavírá Stuchlík.

Hodnocení článku je 34 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky revitalizace, Kollárova, architekt, vlastníci, lodžie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Útvar městského architekta nesouhlasí s již odhlasovanou podobou revitalizace v Kollárově ulici | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.