Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Závěry z veřejné diskuze o Skalce: Koželuh neodtrubňovat, raději řešit dopravu

Jihlavská radnice dnes diskutovala s občany o revitalizaci území kolem Koželužského potoka, tedy prostoru Skalky a hlavně ulic Telečská a Seifertova. Beseda zástupců města Jihlavy s veřejností se uskutečnila v jídelně Základní školy Seifertova. A hned v úvodu zaznělo z úst náměstka primátora Vratislava Výborného (ČSSD) to asi nejdůležitější pro většinu z více než 150 občanů, kteří na diskuzi zavítali. Odtrubnění Koželužského potoka nyní není na pořadu dne. Radnice by se spíše než otevření zatrubněného potoka chtěla věnovat řešení dopravní situace v celé lokalitě.

Celou, více než dvou hodinovou diskuzi uvedl Zdeněk Dvořák z jihlavského magistrátu obsáhlou prezentací mapující všechny připravované akce v širokém pásu kolem Koželužského potoka. Jde o území na jihu Jihlavy od přivaděče až po ulici Znojemskou a obchodní centrum City Park. Dvořák připomněl, že město postupně propojuje významné parky jako Český mlýn a Heulos a Skalka je další na řadě.  Okolí Koželužského potoka je podle něj městský prostor s velkým potenciálem, kde jsou ale problémy s dopravou, zelení, zahrádkami  a vodou.

Radnice připravila i možná řešení těchto problémů jako by mohl být sjezd z obchvatu v Pístově, městský okruh nebo propojení ulic Telečská a Seifertova. Zdeněk Dvořák představil i další možnosti, jak problémy řešit. Pro většinu zúčastněných obyvatel ale bylo zásadní, že za současného stavu může Koželužský potok dále zůstat pod zemí a nebude nutné kácení stromů rostoucích na těchto trubkách.

Dalším zásadním bodem byla proklamovaná rekonstrukce Telečské ulice. Asfalt na místo kostek by ale měl být podle plánů jihlavské radnice i v ulici Seifertova. „Jde nám opravdu o to, aby to bylo kouzelné a krásné údolí pro rekreaci a pro odpočinek," vyjádřil se primátor Jihlavy Rudolf Chloupek (ČSSD).

Obsáhlým tématem dalších diskuzí byla zpočátku především zeleň. U dětského hřiště totiž magistrát před nedávnem nechal pokátit zhruba dvacítku starých topolů, což vzbudilo značnou nevoli starousedlíků. Obyvatelé se i proto často vyjadřovali, že by chtěli co nejvíce stromů v lokalitě ponechat.

Druhým velkým tématem byla dopravní situace celého jihozápadu města. Na přetřes tak přišly i „velké“ dopravní stavby jako křižovatka v Pístově či vnitřní okruh města. Diskutovalo se i o možnostech zákazu nákladní dopravy jak v ulici Seifertova, tak i v ulici Telečská. Rozporuplně pak byla přijímána propojka těchto dvou ulic, která obyvatelům na Telečské od aut pomůže, přivede je ovšem dříve na ulici Seifertovu. Obyvatelé si pak samozřejmě postěžovali vedení města, kde jsou chodníky ve špatném stavu nebo kde dokonce zcela chybí.

Další žádostí obyvatel daného území bylo vyřešit otázku parkování. Prakticky v každé ulici by uvítali více parkovacích stání. 

Jihlavská radnice si tak z veřejné diskuze odnáší velkou řadu připomínek, jak by si obyvatelé budoucnost celé lokality představovali. Rozhodující ale je, že rozhodně nechtějí otevřené koryto Koželužského potoka.

Foto Jihlavská Drbna, Město Jihlava

Štítky potok, radnice, Jihlava, ČSSD, Vratislav Výborný, Zdeněk Dvořák, City Park, Rudolf Chloupek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Závěry z veřejné diskuze o Skalce: Koželuh neodtrubňovat, raději řešit dopravu | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.