Počasí dnes6 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Meteorologové varují: Odpoledne na Vysočinu přijdou bouřky a krupobití

Na dnešní odpoledne a večer vydali meteorologové výstrahu před silnými bouřkami a krupobitím, tato informace se týká také Vysočiny. Silný déšť a na některých místech i bouřky zasáhly Vysočinu již během rána a dopoledne.

„Během úterního odpoledne a večera se místy vyskytnou silnější bouřky doprovázené přívalovým deštěm, napršet by mohlo 30 až 50 milimetrů za hodinu. Očekávají se  kroupy a nárazový vítr, který může dosahovat rychlosti 70 až 90 kilometrů za hodinu,” uvedli meteorologové.

Kromě Vysočiny výstraha platí i pro část Středočeského kraje a také  pro Liberecký, Královéhradecký, Pardubický, Olomoucký, Moravskoslezský, Zlínský a Jihomoravský kraj.

V případě přívalových srážek můžeš dojít k rozvodnění menších vodních toků a také k zatopení sklepů.

Co (ne)dělat v případě bouřky?

Neschovávejte se pod osamělými stromy, nezdržujte se u elektrických sloupů nebo jakýchkoli vyvýšených předmětů. Nedržte věci, které vás převyšují. Riziko představují golfové hole, deštníky, krosny, vidle a hrábě.

Neopírejte se uvnitř o okna automobilu. Nestahujte okénka. Nesnažte se při bouřce odmontovat anténu. Nevystupujte z auta, zvlášť když ještě neprší a je suchá země, můžete se stát dokonalým uzemněním. Neparkujte auto pod stromy. Nedotýkejte se auta zvenčí.

Pokud už je bouřka nad vámi, nesnažte se jí v otevřené krajině ujet.

Netelefonujte z pevné linky, nepracujte s počítačem připojeným k síti a modemu či jiným elektrospotřebičem, který je v zásuvce. Omezte používání vody.

Nezdržujte se v parcích a otevřených prostranstvích, vyhýbejte se přístřeškům.

Co (ne)dělat v případě krupobití?

Jestliže řídíme auto, pak okamžitě zastavíme na bezpečném místě (nejlépe pod nízkými stromy nebo pod jiným vhodným úkrytem), neboť kroupy mohou poničit karosérii či rozbit (zejména přední) skla automobilů. 

Máme-li po ruce nějakou těžší deku, přehodíme ji přes přední okno a alespoň část karosérie. Protože největší kroupy se zpravidla vyskytují až na závěr krupobití, vyčkáme v úkrytu až do jeho naprostého odeznění.

Foto pixabay.com

Štítky bouřka, Kraj Vysočina, kroupy, strom, Středočeský kraj, Liberecký kraj, Královéhradecký kraj, Pardubický kraj, Olomoucký kraj, Moravskoslezský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Meteorologové varují: Odpoledne na Vysočinu přijdou bouřky a krupobití | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.