Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Testem z matematiky či francouzštiny začnou v pondělí maturity

Didaktickým testem z matematiky a francouzštiny začne v pondělí ráno státní část maturitních zkoušek. Odpoledne se uskuteční test z angličtiny a v úterý test z češtiny a dalších cizích jazyků. K prvnímu pokusu půjde letos 68 036 maturantů, což je zhruba stejně jako loni. Vyplývá to z informací Cermatu, který testy organizuje. Kvůli posunutí zkoušek z původního termínu v dubnu a květnu v reakci na šíření koronaviru nebudou letos maturanti psát slohové práce z jazyků. Zkoušky budou provázet zvýšená hygienická opatření.

Pro všechny maturanty je povinná zkouška z českého jazyka a literatury. Druhý povinný předmět si vybrali mezi cizím jazykem a matematikou. Podobně jako v minulosti zvolila většina angličtinu, jejíž popularita každým rokem roste. Letos jí dá přednost 76,6 procenta všech maturantů, což je o 2,3 procentního bodu víc než loni. U matematiky je trend opačný. Přihlášeno je k ní 19,9 procenta maturantů, meziročně o 1,5 procentního bodu méně.

Matematika měla ve srovnání s angličtinou v posledních letech vždy vyšší neúspěšnost. Test z ní loni nezvládlo 15,5 procenta maturantů, což byl ale o 6,3 procentních bodů lepší výsledek než o rok dříve. Předtím se neúspěšnost šest let držela mezi zhruba 20 procenty a 23,5 procenta. Z testu v angličtině propadlo loni 3,6 procenta maturantů, kteří ho dělali poprvé.

I kvůli vysoké neúspěšnosti maturantů z matematiky ministr školství Robert Plaga (ANO) připravil návrh na zrušení povinné zkoušky z matematiky, která by jinak měla být zavedena od příštího jara. Sněmovna návrh již schválila, Senát by o něm měl rozhodnout v červnu. Plaga předlohu zdůvodnil tím, že nejdřív se ve školách musí zlepšit výuka.

Běžnou částí státních maturit byly v předchozích letech i slohy z češtiny a cizích jazyků. Letos se měly konat 8. a 30. dubna. S ohledem na to, že se 11. března kvůli šíření koronaviru zavřely školy, oznámil ministr v druhé polovině března, že se letos psát nebudou. Původně plánované testy se pak přesunuly z 4. až 6. května na 1. až 3. června. Poslední ze tří dnů budou moct zájemci dělat nepovinný těžší test z matematiky, ke kterému se přihlásilo asi pět procent prvomaturantů. K výsledkům tohoto testu přihlíží některé vysoké školy u přijímání ke studiu.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, školy, střední, maturita, matematika, angličtina, cizí jazyk, CERMAT, Robert Plaga, ANO 2011, Senát Parlamentu ČR

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Testem z matematiky či francouzštiny začnou v pondělí maturity | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.