Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Nemocnice na Vysočině obnovily návštěvy zakázané kvůli koronaviru

S ohledem na současnou epidemiologickou situaci v případě koronaviru obnovily nemocnice na Vysočině v omezené podobě návštěvy. Nejstriktnější omezení platí v havlíčkobrodské nemocnici a Nemocnici Jihlava, která pečuje i o onkologické pacienty.

„U nás je to jen po individuální domluvě. Interní oddělení umožňuje návštěvy u pacientů, kteří na tom nejsou úplně dobře. Odvezou ho na zvláštní pokoj, aby se s nikým dalším nekontaktovali. Jde to relativně dobře ku spokojenosti všech," řekla mluvčí jihlavské nemocnice Monika Zachrlová.

V Nemocnici Nové Město na Moravě měli dnes největší nápor návštěv mezi 15:00 a 15:30. Podle mluvčí nemocnice Tamary Peckové nejvíc návštěv směřovalo na interní oddělení. „Je to logické, je tam 40 pacientů hospitalizovaných déle než pět dní," řekla Tamara Pecková. Právě minimálně pětidenní hospitalizace byla jednou z podmínek obnovy návštěv, které Kraj Vysočina ve svých pěti nemocnicích stanovil. Návštěvy mohou do nemocnic obvykle ve středu a v neděli.

I návštěvy musejí v nemocnicích vyplňovat dotazník kvůli možné nákaze koronavirem. Triážní stan, kterým procházejí všichni příchozí do nemocnice, zrušila zatím jen Nemocnice Pelhřimov. Novoměstská nemocnice tak podle mluvčí učiní asi za měsíc, kdy by její vstupy měla začít kontrolovat termokamera. „Návštěvy se zdrží tak maximálně patnáct minut, nemocné pozdraví. Kdo může, jde s návštěvou do parku, dneska je zrovna hezky, laviček je tam dost," uvedla Pecková. Největší zájem byl o návštěvy na oddělení dlouhodobě nemocných, kde se příchozí museli objednávat na konkrétní čas.

Zákaz návštěv nemocnic na Vysočině platil někde už od února. Původně byl vyhlášený kvůli chřipkové epidemii, pak ho odůvodňovala protikoronavirová opatření.

Podle informací krajské hygienické stanice se od začátku koronavirové pandemie nemocí covid-19 nakazilo v kraji 185 lidí. Počet nakažených se nezvýšil pátý den v řadě. Nejvíc nemocných bylo na Havlíčkobrodsku, kde onemocnělo 97 lidí. Nejméně se nákaza dotkla Pelhřimovska, kde se nakazili dva lidé a oba už jsou vyléčení. Díky nízkému výskutu nemoci či zájemců o dobrovolné testování je tam už zrušené i testování samoplátců. Další čtyři krajské nemocnice placené testování dál nabízejí. Provádějí i testy nařízené epidemiology. Za posledních 24 hodin jich bylo 170.

Z nemoci covid-19 se zatím v kraji vyléčilo 164 lidí, čtyři pozitivně testovaní zemřeli. Dva z nich byli z domova pro seniory v Břevnici na Havlíčkobrodsku.

V zemi se zatím onemocnění covid-19 prokázalo u 9067 lidí, vyléčených je 6361. V souvislosti s nemocí zemřelo 317 lidí.

Foto Nemocnice Jihlava | Zdroj ČTK

Štítky Nemocnice Jihlava, návštěvy, koronavirus, COVID-19, hospitalizace, nemocnice, návštěva, Kraj Vysočina, Lékárenský komplex Jihlava, Nemocnice Nové Město na Moravě, příspěvková organizace, okres Havlíčkův Brod, Krajská hygienická stanice, Nemocnice Pelhřimo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nemocnice na Vysočině obnovily návštěvy zakázané kvůli koronaviru | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.