Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

V pondělí přichází poslední vlna uvolňování opatření, stále ale budou nutná jistá pravidla

Od zítra přichází poslední vlna uvolňování protiepidemických opatření. Co nás s novým týdnem čeká za novinky? Otevřou například vnitřní prostory restaurací a barů, budeme se moci vydat do hotelů a kempů i cestovat taxíkem. Zájemcům o historii a kulturu jistě udělají radost otevřené hrady a zámky a výletníkům vnitřní prostory zoologických nebo botanických zahrad. Na své si přijdou i nadšenci tetování a piercingů a otevřou se také bazény a wellness. Povolené budou akce do 300 osob a znova do školy se vydají děti z 1. stupně ZŠ. Na co však čekají všichni, je, až si zítra ráno budou moci venku legálně sundat roušku.

Na pětadvacátého května se už dlouho těší celá země. Přichází totiž poslední vlna uvolňování opatření proti koronavirové pandemii. Ani tak se však Česko úplně nevrátí do běžného chodu, ještě bude potřeba dodržovat jistá pravidla a přizpůsobit se možnému riziku. Všechna pravidla na svých webových stránkách uvádí v příručce Ministerstvo zdravotnictví. 

 Restaurace a bary

Již zítra se ze zahrádek budou moci návštěvníci přesunout i do vnitřních prostor restaurací a barů. Ty však budou své služby moci nabízet pouze do 11. hodiny večerní. Poté si budete moci občerstvení pořídit pouze z výdejního okénka. 

Pri vstupu do restaurace si strávníci budou muset vydezinfikovat ruce přípravkem, které jim provozovatelé musí zajistit. Stejně tak bude povinností personálu před každým usazením hostů vydezinfikovat židle i stůl a obsluha nebude moci sundat při objednávce roušku. Té se úplně nezbaví ani hosté, ochranu nosu a úst bude nutné mít na sobě vždy, když se vzdálí od stoli a ve všech společných prostorách. 

Povinné budou rozestupy, přeplněné restaurace ani bary nepřichází v úvahu

Provozovatel bude muset dohlížet na to, aby se lidé neshromažďovali ve vzdálenosti menší než dva metry mezi sebou. Výjimky budou pouze u společných skupinek hostů. Pravidlo o dvou metrech bude platit i v čekacích zónách restaurace i venku. 

Na zahrádkách budou muset být stoly rozmístěny tak, aby vzdálenost mezi sedícími u různých stolů i od kolemjdoucích lidí byla minimálně 1 a půl metru. Proto bude nutné zajistit pevnou bariéru.

Manuál ministerstva financí také zakazuje provozovatelům nechávat přeplňovat své podniky. V případě potřeby mohou přistoupit k vymezení koridorů pro pohyb hostů barevnými páskami. Povinnost bude i uklízení toalet nejlépe každou hodinu. Stejně tak by hosté i personál měl mít neustále na očích letáky nabádající k mytí rukou. 

Hotely a kempy

K životu se vrací také turistický ruch a s ním provoz ubytovacích zařízení. I tady bude ve vnitřích prostorách platit pravidlo dvou metrů mezi personálem a hosty. 

Nedílnou součástí těchto zařízení budou zásobníky s dezinfekcí. Tu budou muset provozovatelé používat i na hygienu všech ploch, výtahů, zábradlí, madel, dveří nebo klik. V hotelových pokojích budou platit hygienická pravidla o to přísnější.

„Kontakt mezi zaměstnanci a hosty, i dotykový kontakt se spotřebním zbožím - jako jsou pera, registrační formuláře a platební terminály - se omezuje pouze na to, co je nezbytně nutné nebo zorganizované tak, že po každém použití dochází k dezinfekci,“ vymezuje další nařízení ministerstvo.

Zoologické zahrady, hrady a zámky

Výletníky jistě potěší také otevření hradů a zámků nebo zoologických a botanických zahrad. Sem ovšem ministerstvo doporučuje koupit si vstupenky online, aby nedocházelo k nadměrnému shlukování lidí ve frontách. I tady se totiž bude muset dodržovat pravidlo dvou metrů mezi návštěvníky, to ale nebude platit pro členy domácnosti. Povinné budou v těchto kulturních institucích ochranné pomůcky jako je rouška a užívání dezinfekce rukou. 

Omezen bude počet výletníků, kteří budou chtít jmenovaná místa navštívit. Ve venkovních prostorech bude moci být maximálně 150 osob na jeden hektar. 

Tetovací salony

Všichni umělci s tetovacím strojkem i zájemci o obrázky v kůži si od zítra budou moci zase domlouvat termíny. Tetování i piercing si opět můžete začít legálně pořizovat. 

Dezinfekce všeho, čeho se ať už tatér nebo zákazník jen dotkne, je v tomto oboru pravidlem i bez vládních opatření, i tak však ministerstvo ve svém manuálu neopomnělo zmínit také tyto zkrášlovací salony. 

Pokud má taková provozovna čekárnu, je nutné zákazníky usadit podle pravidla dvou metrů. Zákazník navíc musí do salonu přijít sám bez doprovodu. Výjimku však budou tvořit zákonní zástupci, kteří jsou podmínkou pro vytvoření tetování či piercingu u nedospělých zájemců, pokud nepodepíší souhlas předem. 

Pracovníci i zákazníci budou muset nosit roušky a nutná je samozřejmě i dezinfekce křesla po každém zákazníkovi. 

 

Taxislužby

Od zítra se do ulic vrátí také řidiči taxislužeb. Ani jim se nevyhnou přísná hygienická zařízení, mezi které bude patřit například už tradiční dezinfekce rukou, veškerých vnitřních povrchů a odložit nebudou moct taxikáři ani roušku. 

Koupaliště a wellness

Mnozí z nás si nedovedou představit koupání ať už ve vnitřních nebo venkovních bazénech s rouškou. Přesto, že jsou koupaliště i wellness nejvíce citlivá místa na možnost přenosu nemocí, se ministerstvo rozhodlo tyto provozovny otevřít. O to přísnější pak budou pravidla k provozu.

Krom dezinfekce rukou, klasického dvoumetrového rozestupu a nošení roušky je vhodné návštěvu koupacích zařízení dopředu zvážit. Záleží na imunitě i celkovém zdravotním stavu, pokud se člověk cítí nemocný, neměl by do společných koupacích prostor vstupovat vůbec. 

„Návštěvníci jsou povinni nosit roušku či jiný ochranný prostředek dýchacích cest při jakémkoliv pohybu v areálu koupaliště, s výjimkou pobytu na podložce nebo lehátku u přírodních a nekrytých (venkovních) umělých koupališť, chůze k dosažení vstupu do vody za účelem koupání a vlastního koupání (rouška se odkládá na podložce nebo lehátku),“ nařizuje resort.

Šatny a sprchy budou omezeny na počtech

Ministerstvo všem sportovním a relaxačním areálům doporučuje zpřístupnit skříňky v šatnách ob jednu, aby dosáhli co největšího rozptýlení návštěvníků. To pak platí i pro sprchy. 

Specifická pravidla budou mít také sauny. Ty musí být nastaveny minimálně na 70 stupňů a dovnitř pouštět lidi tak, aby se netísnili vedle sebe. Na parní sauny mohou návštěvníci rovnou zapomenout stejně jako na ledové studny a krystalická osvěžení, které by mohly být kontaminovány. 

Hromadné akce do 300 osob

Od pondělí se konečně můžeme těšit na živou kulturu. Hromadné akce však budou moci přivítat pouze 300 lidí a to jak venku, tak uvnitř. 

Pravidla platí také pro návštěvy v sociálních a zdravotnických lůžkových zařízeních. Pro ty má resort připravené dokonce hned dvě varianty. 

Návštěvy může v obou variantách omezit podle potřeb sám provozovatel zařízení, počítá se s koordinací počtu cizích osob v zařízení, dezinfekcí a nošením roušek. Přísnější scénář navíc počítá se zřízením speciální potkávací zóny.

Školy a školky pojedou ve speciálním režimu

Od pondělí budou moci nastoupit do školy děti na prvním stupni základních škol. Nástup bude ale záležet na rodičích, výuka povinná nebude. Při nástupu do školy musí mít dítě potvrzení, že není nakažené.

Samozřejmostí jsou také roušky, dezinfekce a rozestupy mezi žáky. Ve třídě ochrana úst a nosu povinná nebude, pokud děti zrovna nezačnou pracovat ve skupině, nepůjdou na WC nebo ze školy. Každé dítě musí v lavici sedět samo a v dostatečné vzdálenosti od ostatních dětí a jejich počet nesmí překročit patnáct žáků. 

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Michaela Galuszková, Vít Hassan, pixabay.com, MÚ Domažlice,

Štítky koronavirus, opatření, Brno, uvolňování, rouška, restaurace, dezinfekce, Česko, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Ministerstvo financí České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V pondělí přichází poslední vlna uvolňování opatření, stále ale budou nutná jistá pravidla | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.