Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

PRŮZKUM: Češi v karanténě dál sportují a pijí více alkoholu

Češi v době epidemie covidu-19 nepřestali sportovat. Někteří ale také více jedí a pijí alkohol, vyplývá z průzkumu agentury Ipsos pro Zdravotní pojišťovnu Ministerstva vnitra ČR. Zúčastnilo se ho více než 1600 lidí. První případy nákazy nemocí způsobenou novým typem koronavirus se v ČR objevily 1. března. Od 11. března jsou uzavřené školy, velká část lidí pracuje z domova a tráví většinu času jen ve své domácnosti.

Dvě třetiny lidí v průzkumu uvedlo, že se jim v době karantény daří dodržovat zdravý životní styl jako dostatek spánku nebo pitný režim, téměř 70 procent respondentů i nadále sportuje. Nejčastěji se věnují chůzi (47,5 procenta) a cyklistice (17,3 procenta). Téměř třetina lidé během nouzového stavu ale nesportovala vůbec.

„Chtěli jsme zmapovat chování lidí ve výjimečných podmínkách a odpovědět na otázku, jaké příležitosti nebo hrozby pro zdraví lidí z této mimořádné situace plynou. Jsme mírně optimističtí, neboť si uvědomujeme možný doběh negativních důsledků v čase," uvedla mluvčí pojišťovny Hana Kadečková.

Téměř 40 procent lidí ale začalo víc jíst a necelá pětina zvýšila konzumaci alkoholu. Více se přejídají muži než ženy, v případě alkoholu je to naopak. Podle průzkumu má větší příjem jídla více než polovina mladých mezi 18 a 26 lety. Spotřebu alkoholu více navýšili lidé mezi 27 a 35 lety a o něco méně mladí do 26 let. Naopak nejméně přidali v pití lidé ve věku 54 až 65 let.

Více než polovina Čechů považuje současnou situaci za psychicky nebo fyzicky náročnější. Více než třetina lidí do 35 let nouzový stav hůře zvládá. Přes 80 procent lidí uvedlo, že jejich vztahy v rodině ani sexuální život se v karanténě nezhoršily. Asi desetina lidí deklarovala zhoršení vztahu s partnerem, necelých pět lidí má horší vztah s rodiči a asi čtyři procenta s dětmi.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky koronavirus, karanténa, průzkum, alkohol, Česko, pandemie covidu-19, Ipsos, Ministerstvo vnitra České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

PRŮZKUM: Češi v karanténě dál sportují a pijí více alkoholu | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.