Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Nadměrné sucho se podepsalo i na stromech ve městě, magistrát jim musí poskytnout o to větší péči

Po jarním vegetačním klidu jsou ve městě opět vysázeny nové stromy, letničky i keře. Stálé sucho však nutí pracovníky odboru životního prostředí se o čerstvé „přírůstky“ více starat.

Sázet stromy ve městě není nic lehkého, a to navíc při stále delších obdobích sucha. Skladba dřevin sice zůstává stejná, mění se ale způsob péče po jejich vysazení. Všechny dřeviny, které se sázejí v Jihlavě, musí být mrazuvzdorné, musí vydržet městské prostředí a neměly by být alergenní.

„Sucho vitalitu stromů ve městě výrazně ovlivňuje. V Jihlavě nám kůrovec postupně likviduje smrky, nejvíce postižené lokality jsou například na Velkém Heulose či Staré plovárně. Větší rozsah kácení napadených stromů proběhl i na sídlištích Demlova a Březinova v pásu kolem Okružní,“ vysvětluje vedoucí odboru životního prostředí Katarína Ruschková.

V Jihlavě lze vidět například různé druhy jehličnatých smrků, borovic či jedlí nebo listnatých lip, či javorů. A to na místech, kde prospívají – stromy s úzkou korunou jsou součástí stromořadí podél komunikací s trolejovým vedením, odolnější dřeviny jsou zase součástí vydlážděných prostranství. A listnaté stromy doplňují ty jehličnaté.

„Problém ale postihuje i další stromy. Ty buď vůbec nepřirůstají, nebo začínají prosychat a je nutné na nich dělat častější bezpečnostní či zdravotní řezy. Snažíme se tedy dělat opatření k tomu, abychom v půdě udrželi co nejvíce dešťové vody a abychom ve městě udrželi každý strom, který tady udržet lze, protože dopěstování nových bude stále těžší,“ pokračuje Ruschková.

Pole, louky, květiny

Vysokou ekologickou hodnotu, která je důležitá i kvůli zadržování vody v krajině, mají například květnaté louky. V Jihlavě jsou největší takové louky například u sochy Klíčů a na Březinkách, na menších plochách jsou však vidět i jinde po městě. Jako účinné a navíc i krásné jsou i jarní výsevy  letniček na prostranstvích v parcích či na kruhových objezdech.

„Letos bychom chtěli zkusit ještě jeden nový vegetační prvek ve městě – polní plodiny, které nepotřebují závlahu, zlepšují vlastnosti půdy a přitom jsou nenáročné. V Legioparku, na Jiráskově ulici nebo jako podsev stromů na parkovišti P+R bychom například chtěli zkusit svazenku a jetel inkarnát s dosevem slunečnic. V předchozích letech jsme to stejné zkoušeli už na Ústředním hřbitově a bylo to veřejností velmi dobře přijato,“ doplnila Katarína Ruschková.

Ohodnoť článek

Foto Magistrát města Jihlavy | Zdroj Magistrát města Jihlavy

Štítky Jihlava, stromy, sucho, strom, dřevina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nadměrné sucho se podepsalo i na stromech ve městě, magistrát jim musí poskytnout o to větší péči | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.