Počasí dnes16 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 16. května 2024  |  Svátek má Přemysl
Bez reklam

U Dušejova přenášejí žáby přes silnici ochránci, školáci kvůli opatřením tentokrát nemohou

U Dušejova na Jihlavsku přenášejí ochránci přírody v těchto dnech s pomocí dobrovolníků migrující žáby, hlavně ropuchy a blatnice, nosí je přes silnici k rybníku Sviták. Běžně jich tam zjara v součtu přenesou i 1500. V minulých letech pomáhala s přenášením žab dušejovská základní škola, která je ale vzhledem k opatřením proti koronaviru zavřená. Ochránci proto musí do lokality jezdit častěji.

„Teď bohužel děti nemůžou. Takže některé dny chodí paní ředitelka, pak to máme rozdělené - kolega z Pelhřimova, já a další pomocníci. Musíme to prostě zajistit,“ uvedl Jaromír Maštera ze spolku Mokřady.

Denní počty obojživelníků, které svedou asi půl metru vysoké plastové zábrany do připravených kbelíků, se liší podle počasí. Když je chladno a sucho, stačí kbelíky zkontrolovat třeba jen po ránu. Když je tepleji a zaprší, chodí se k nim dvakrát i třikrát denně. Tah je zatím podle Maštery spíš v počátku, může být rozprostřený do celého dubna. Třeba v pondělí našli ochránci v kbelících asi 60 žab, při dnešním chladném ránu jen několik.

Školáci dřív pomáhali s přenášením žab také u Kamenice, kde už je ale před koly aut chrání trvalé zábrany osazené u silnice. Dočasné zábrany, které svedou migrující zvířata do propustku pod silnicí, teď ochránci postavili poblíž rybníka Jarošovský Kacíř na Třebíčsku. „Takže tam se nemusí nic přenášet, nikdo tam nemusí chodit,“ uvedl Maštera. U rybníka Sviták ale podle něj v úseku silnice, přes který se touto dobou dostává nejvíc žab, žádný propustek není. Jinde v kraji teď spolek sídlící v Jihlavě přenášení žab neorganizuje.

Spolek Mokřady se zabývá péčí o mokřady nebo o území, kde dřív mokřady byly. Buduje a obnovuje také tůně a revitalizuje vodní toky. Působí na Vysočině i v jiných místech v Česku.

Zdroj ČTK

Štítky příroda, žáby, Jihlavsko, Dušejov, žába, silnice, rybník, vědro, okres Jihlava, Pelhřimov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

U Dušejova přenášejí žáby přes silnici ochránci, školáci kvůli opatřením tentokrát nemohou | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.