Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Zmírní se omezení pro sport, otevřou hobby markety

Lidé budou moct od úterý individuálně sportovat na venkovních sportovištích. Běh nebo jízda na kole v lese budou možné i bez roušek. Vláda od úterý umožní znovuotevření provozoven, které sbírají a vykupují suroviny včetně kompostáren, ve čtvrtek pak mohou otevřít hobby markety, prodejny stavebních výrobků, železářství a obchody a opravny jízdních kol. O uvolnění restriktivního opatření informoval po dnešním jednání vlády vicepremiér Karel Havlíček (za ANO).

Vláda nejprve zakázala konání sportovních akcí spojených s větší účastí lidí. V polovině března rozhodla o zákazu vstupu veřejnosti na vnitřní i venkovní sportoviště. Individuální sportovní aktivity mimo sportoviště byly dosud možné pouze se zakrytými ústy a nosem. Ministerstvo zdravotnictví chce po Velikonocích představit plán postupného uvolňování přijatých opatření kvůli koronaviru.

Od úterý se zmírňují omezení pro individuální sport

Lidé budou moct od úterý individuálně sportovat na venkovních sportovištích. Běh nebo jízda na kole v lese budou možné i bez roušek.

Lidé budou moct na sportoviště, která jsou pod širým nebem. Nadále ale nebude možné využívat zázemí těchto sportovišť, jako jsou například sprchy nebo šatny, upozornil Havlíček.

Zjednoduší se i individuální rekreační sportování v přírodě. „Umožňujeme pohyb těchto osob i bez roušek, ale pouze za předpokladu, že budou udržovat tu psychologickou vzdálenost dva metry od sebe. Zjednodušeně řečeno, pokud někdo pojede v přírodě na kole, nemusí mít roušku, pokud někdo po lese poběží, nemusí mít roušku. Pokud se někdo ale bude pohybovat uvnitř města, kde těch lidí bude více a kontakt by mohl být méně než dva metry, měl by tu roušku mít,“ řekl Karel Havlíček.

Vláda nejprve zakázala konání sportovních akcí spojených s větší účastí lidí. V polovině března rozhodla o zákazu vstupu veřejnosti na vnitřní i venkovní sportoviště. Individuální sportovní aktivity mimo sportoviště byly dosud možné pouze se zakrytými ústy a nosem.

V úterý otevřou sběrny, ve čtvrtek železářství či hobby markety

Vláda od úterý umožní znovuotevření provozoven, které sbírají a vykupují suroviny včetně kompostáren, ve čtvrtek pak mohou otevřít hobby markety, prodejny stavebních výrobků, železářství a obchody a opravny jízdních kol. Rozšíření výjimek v mimořádném opatření, kterým se zakazuje maloobchodní prodej kvůli zamezení šíření nového typu koronaviru, však doprovodí plošně přísnější požadavky na hygienu.

Ve všech otevřených provozovnách budou muset lidé dodržovat přísnější pravidla, dodal Havlíček. „Všichni zákazníci budou od čtvrtku muset být ve vzdálenosti dva metry od sebe, pokud se nejedná o rodinné příslušníky,“ uvedl. Blíž u sebe budou moci být také lidé, pokud některý z nich potřebuje podporu. Prodejny musí zajistit dezinfekční prostředky na ruce, u supermarketů bude nadále platit povinnost poskytovat jednorázové rukavice.

Ohodnoť článek

Foto Vít Hassan | Zdroj ČTK

Štítky koronavirus, vláda, omezení, Česká republika, sportoviště, sport, rouška, Karel Havlíček, Velikonoce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zmírní se omezení pro sport, otevřou hobby markety | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.