Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Jihlava nesouhlasí s výjimkou nadlimitního hluku pro Kronospan, požaduje dočasné omezení provozu firmy

Firma Kronospan žádá krajský úřad o opětovné povolení nadlimitního zdroje hluku, to původní vypršelo na konci minulého roku. Město nesouhlasí a varuje před podstatným zásahem do kvality života obyvatel. Zároveň upozorňuje na další problémy firmy.

Společnosti Kronospan byla udělena hluková výjimka už v minulých letech, a to s platností do 31. prosince 2019. Provoz zařízení překračujícího hlukové limity však pokračuje i po tomto termínu. Stěžují si na to u zdejšího odboru životního prostředí i obyvatelé bydlící v okolí závodu. Společnost si tuto činnost legitimizuje až nyní s několikaměsíčním zdržením. 

„Znovu žádá o změnu vydaných integrovaných povolení, kterými by i nadále byly legalizovány nadlimitní zdroje hluku. O těchto změnách v současné době rozhoduje Krajský úřad Kraje Vysočina,“ vysvětlil náměstek jihlavské primátorky pro oblast životního prostředí Vít Zeman. Krajský úřad o tomto oznámení informoval město jako účastníka řízení. Jihlava podle Zemana s udělením výjimky nesouhlasí a upozorňuje na to, že by mohla podstatně zasáhnout do kvality života obyvatel města.

„V situaci, kdy je omezována výstavba pro město důležitých objektů, bytových domů nebo dalších strategických zařízení z důvodů překročení hlukových limitů, je zcela nepřijatelné, aby byly výjimky povolující překračování limitů vydávány pro ochranu soukromých zájmů. Současný stav by měl nutně vést k zastavení provozu firmy, nebo alespoň drtiče ZENO, který je jedním z největších zdrojů hluku. Firma měla dostatek času jak na realizaci samotných opatření, tak i na včasné podání žádosti, které by mělo za důsledek, že by nedošlo ke stávajícímu protiprávnímu stavu,“ uvedl náměstek Zeman.

Ve stejnou dobu se řeší úprava integrovaného povolení pro KRONOSPAN OSB i KRONOSPAN CR. „Tato dvě oznámení jednoznačně ukazují na skutečnost, že oba provozy jsou pouze účelově rozdělené a na každý z nich je vydáno samostatné integrované povolení s vlastními limity,“ doplnil Vít Zeman.

V současnosti navíc probíhá i řízení EIA (posuzování vlivu na životní prostředí) ve kterém se hodnotí záměr navýšit množství zpracovávaného recyklátu pro výrobu OSB desek. Pokud by se záměr stal skutečností, množství dováženého recyklátu by ještě narostlo a s ním i všechna rizika s tím spojená. I k tomuto řízení město zaslalo své připomínky.

Pozastavení provozu?

Řešený hluk a výroba OSB desek je však jen jednou z oblastí, ve kterých v rámci společnosti město spatřuje nedostatky. „Například dosud není jasné, jak se v areálu manipuluje s recyklovaným dřevem, je nutné stanovit také jednoznačné limity pro případný odběr povrchových a podzemních vod, který bude reagovat na současnou situaci. Společnost také nemá zajištěn kontinuální monitoring emisí na roštových kotlech a spalovacích komorách, a mnoho dalšího,“ vyjmenovává náměstek primátorky Zeman.

Ten zároveň varuje: „Je jednoznačně nutné, aby v případě nedodržení stanovených podmínek došlo k omezení či zastavení provozu zařízení.  Již nyní je zřejmé, že nebyly dodržené termíny a zařízení je provozováno v rozporu s integrovaným povolením.“

Město také navrhuje další úpravy integrovaných povolení provozu společností. Například by jím měl být ošetřen únik dešťové vody i to, jaký podíl paliva v roštových kotlech je z recyklátu a jaký ze zbytků rostlého dřeva. Město se snaží prosadit i dostatečný monitoring postupu při pravidelné údržbě venkovních ploch, aby bylo možné doložit, že nedochází ke kontaminaci Drážního potoka.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Magistrát města Jihlavy | Zdroj Magistrát města Jihlavy

Štítky Kronospan, výjimka, Jihlava, hluk, krajský úřad, životní prostředí, KRONOSPAN OSB, Kraj Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihlava nesouhlasí s výjimkou nadlimitního hluku pro Kronospan, požaduje dočasné omezení provozu firmy | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.