Aktuálně

Dozvuky rozruchu na ZŠ Demlova. Většina jihlavských škol má již hotový bezpečnostní audit více...

Laboratorní test odhalil bakterie salmonelózy ve vepřovém mase z Lidlu. Nemáte ho doma i vy?

Autoři | Foto SZPI

Nakupujete maso v Lidlu? Pokud ano, koukněte se do svých chladniček, jestli i u vás doma neskončilo mleté vepřové maso v půlkilovém balení vyrobeno společností Hamburger Pini s číslem šarže 154511316005. Právě u téhle potraviny zjistili inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce přítomnost bakterií salmonelózy.

„Důrazně doporučuje všem spotřebitelům, kteří mohou mít uvedenou šarži potraviny ve zmraženém stavu doma, aby ji nekonzumovali,“ řekl mluvčí inspekce Pavel Kopřiva. V ledničce velmi pravděpodobně zmíněné maso nenajdete, závadná šarže totiž nesla označení použitelnosti do konce dubna.

Střevní bakterie salmonely vyvolávají průjmové onemocnění salmonelózu. Do organismu bakterie pronikají výhradně ústy a vylučují se stolicí, případně močí. K přenosu nákazy dochází potravinami nebo prostřednictvím nemytých rukou. Salmonely lze zničit dostatečným tepelným zpracováním potraviny. Pro silného a zdravého jedince nebývá onemocnění obvykle nebezpečné. Ohroženi mohou být starší či nemocní lidé a malé děti, hůře se totiž vyrovnávají s velkými ztrátami tekutin.  

Chceš nám něco sdělit?Napiš nám

Napiš do redakce

Pošli nám tip na článek, reakci na daný článek nebo jakoukoliv zpětnou vazbu.

* Soubor není povinné přikládat.
Napište první písmeno abecedy.

Štítky bakterie, salmonelóza, Lidl, jídlo, Státní potravinářská inspekce

Komentáře

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.