Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

VIDEO: Delfíni v Benátkách? Smyšlenou zprávu publikovala i celosvětová média

Zatímco celosvětová média přebírají ze sociálních sítí fascinující záběry delfínů, kteří se vrací do kanálů v Benátkách, National Geographic přišel s informací, která autenticitu videa vyvrací. Podle celosvětově uznávaného magazínu záběry delfín pochází ze Sardinie a s pozitivním vlivem koronavir na životní prostředí tak nemají nic společného.

„Změna kvality vody je v Benátkách vidět na první pohled. Lidé si ji ale kvůli karanténě moc neužijí. Aspoň z oken vidí průzračnou vodu v kanálech a místy dokonce hejna rybek, labutě i delfíny, kteří k Benátkám připlouvají velmi zřídka,“ psala ještě začátkem týdne česká média.

Podle redakce National Geographic je vše ale jinak a snímky, které fascinují svět, pochází z jiného koutu Itálie. Konkrétně ze Sardinie, kde se delfíni vyskytují zcela běžně.

Naopak snímky labutí, které kolují po sociálních sítích, skutečně pochází z Benátek. Labutě se však po místních kanálech prohání běžně. S tím nesouhlasí uživatelka Kaveri Ganapathy Ahuja z Indie, která snímky na svůj twitterový účet umístila, podle svých slov příspěvek smazat ani upravit nehodlá. „Tohle je nečekaný vedlejší efekt pandemie. Voda protékající benátskými kanály je poprvé průzračná. Jsou vidět ryby, vrátily se labutě,“ píše ve svém příspěvku.

A do třetice. Redakce magazínu rovněž vyvrací, že by právě koronavirus měl vliv na to, že se do čínských vesnic stahují stáda slonů. I tato informace proběhla sociálními sítěmi s popiskem, že se právě poblíž jedné vesnice v provincii Jün-nan sloni opili. Fotografie slonů ležících v poli obletěla svět s příběhem, že usnuli poté, co se opili kukuřičnou whiskey. Není to pravda. Původ fotografie sice není znám, ale jak uvádí National Geograpic s odkazem na web čínského zpravodajství, rozhodně nešlo o slony opité whiskey. Navíc jejich přítomnost v provincii je naprosto běžná.

Emotivně vypjaté situace jsou živnou půdou pro dezinformace všeho druhu. "Většinou spíše ty negativní, které cílí na náš strach, obavy a nejistotu. V podobných situacích se ale můžeme potkat s opakem - nepravdivými zprávami, které na nás působí pozitivně. Motivací jejich autorů je zpravidla zisk: autor takové zprávy dostane buď od médií přímo zaplaceno třeba za audiovizuální materiál, nebo sám takovou zprávu publikuje. Lidé ji pak sami virálně šíří a tím mu roste zisk ze zobrazených reklam," shrnul Miloš Gregor, který je politolog z Masarykovy univerzity specializující se na problematiku fake news.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Twitter

Štítky koronavirus, Benátky, zvířata, sociální síť, National Geographic Society, Sardinie, Venice, Masarykova univerzita, Itálie, Indie, Jün-nan

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Delfíni v Benátkách? Smyšlenou zprávu publikovala i celosvětová média | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.