Počasí dnes19 °C, zítra18 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Přísnější výkup kovů Vysočině pomáhá, sběrnám ubral zákazníky

Po loňském zpřísnění podmínek pro výkup kovového materiálu ve sběrnách krádeží kovů na Vysočině ubylo. Vyplývá to ze zkušeností policie i podniku Služby města Jihlavy, jemuž se dříve do týdne ztrácely i tři mříže na kanálové vpusti. Pracovníci výkupen na dotaz ČTK uvedli, že mají o něco méně zákazníků než před loňským 1. březnem, kdy pro ně začal platit zákaz plateb v hotovosti. Jedním z důvodů ale mohou být i nižší výkupní ceny kovošrotu. Česká obchodní inspekce (ČOI) zakázané platby v hotovosti ve sběrnách nezjistila.

ČOI udělala v letošním prvním čtvrtletí ve sběrnách kovů na Vysočině a v sousedních jižních Čechách celkem 12 kontrol. Ani v jednom případě inspektoři nezjistili platby v hotovosti, sdělila ČTK Martina Střihavková, ředitelka odboru kontroly inspektorátu ČOI pro tyto dva kraje. Inspektoři při kontrolách vystupují jako běžní zákazníci přinášející materiál na výkup. Svoji totožnost odhalí až po jeho zvážení a provedení platby.

Evidenci za jednotlivé kraje ČOI nevede. Porušení právních předpisů dozorovaných ČOI zjistili inspektoři na Vysočině a v Jihočeském kraji letos v pěti případech. „Ve třech případech bylo zjištěno, že kontrolovaná osoba při výkupu používá úředně neověřené měřidlo,“ uvedla Střihavková. Další dva prohřešky se týkaly nesprávného účtování vykupovaných surovin. Pravomocně uložila ČOI v těchto dvou krajích od ledna do konce března pět pokut v celkové výši 28 tisíc korun.

Letos zatím žádná krádež kanálových mříží 

Krádeží kovů na Vysočině podle policie ubylo. „My sledujeme krádeže, statistiku zaměřenou přesně na kovy nemáme, ale ze zkušeností policistů vyplývá, že trestná činnost zaměřená na tento charakter prohřešků poklesla,“ řekla mluvčí krajské policie Dana Čírtková. Potvrzuje to i podnik Služby města Jihlavy, který se stará mimo jiné i o 3500 kanálových vpustí. Problémy s krádežemi kanálových mříží měl ještě loni. „Letos jsme ještě nezaznamenali žádnou krádež,“ uvedl mluvčí firmy Martin Málek.

Úbytek krádeží evidují na Vysočině, stejně jako v celé zemi, rovněž České dráhy, uvedla jejich mluvčí Kateřina Šubová. Vysočina pro tohoto dopravce ale i předtím z hlediska krádeží patřila ke klidnějším regionům. Mezi kraje s největšími počty krádeží patří Jihomoravský a Středočeský kraj a Praha.

Pracovníci výkupen kovů loni uváděli, že jim po zavedení bezhotovostních plateb počet zákazníků z řad fyzických osob klesl i o třetinu. „Trochu se to už srovnalo,“ uvedl nyní Miloslav Hron z firmy Fast Kovošrot v Humpolci.  Podotkl, že firma není na výkupu od lidí závislá, většinu materiálu vozí z podniků.

Autoři | Foto www.demolice-likvidace.cz

Štítky Kraj Vysočina, kovy, Česká obchodní inspekce, krádež, platba, Jihlava, Jihočeský kraj, Martin Málek, České dráhy, FAST KOVOŠROT

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přísnější výkup kovů Vysočině pomáhá, sběrnám ubral zákazníky | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.