Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Semináře poradí, jak na dopravní výchovu ve školkách

PR článek

Dopravní výchově věnují ředitelé a učitelé mateřských škol pozornost. Tým silniční bezpečnosti pro ně proto pořádá v letošním roce další bezplatné semináře. Během nich se účastníci seznámí s prvními pracovními listy, které vznikly díky grantovému programu Škoda auto a.s., a jsou uzpůsobené právě těm nejmenším dětem. Obsahují řadu obrázků, jednoduchých úkolů a dalších výukových prvků.

„Snažíme se o to, aby se dopravní výchova více dostávala mezi malé děti, a aby pro ně bylo automatické, že se na silnici nikdy nemůžou chovat jako na hřišti,“ vysvětluje Markéta Novotná, metodik Týmu silniční bezpečnosti. Podle ní je hlavní myšlenkou propojit dopravní výchovu s běžným učením.

„Ve školce nebo doma s rodiči se děti učí rozpoznávat barvy a jednotlivé tvary, což lze spojit třeba s poznáváním dopravních značek. Grafomotorickým cvičením a podobnými aktivitami si mohou zase osvojit zásady bezpečného pohybu v silničním provozu. Hlavní je, když je to baví, pak si zapamatují nejvíce,“ dodává Markéta Novotná.

Lidé z Týmu silniční bezpečnosti vyjíždějí se svými přednáškami přímo do školek a na dětská hřiště, kde děti poznávají dopravní prostředí a seznamují se s tím, jaké nebezpečí na ně číhá. Kromě toho pak organizace pořádá vzdělávací semináře pro pedagogy, které jsou součástí oblíbeného projektu Markétina dopravní výchova, a nově jsou rozšířeny i pro učitele předškolního vzdělávání.

Jsou akreditovány Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy ČR a účastníci si z nich odnesou metodiku, cenné rady, ale hlavně pracovní materiály. První dva takové semináře se už uskutečnily v Mladé Boleslavi a Hradci Králové.

„Zúčastnilo se jich 17 učitelů, kterým jsme představili samotný projekt Markétina dopravní výchova, a vůbec dostupné materiály a portály ke vzdělání dopravní výchovy. Z jejich odezvy víme, že právě pracovní pomůcky si často musí vymýšlet nebo tvořit sami, protože pořád chybí. Semináře jsou vedeny formou workshopu, takže učitelé mluví o svých zkušenostech z praxe a podělují se s ostatními o své nápady, které vedou ke zlepšení výuky dopravní výchovy,“ říká Jan Polák, ředitel Týmu silniční bezpečnosti.

Ohodnoť článek

Štítky Tým silniční bezpečnosti, dopravní výchova, ŠKODA AUTO a.s., Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy České republiky, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Semináře poradí, jak na dopravní výchovu ve školkách | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.