Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Na střeše krajského úřadu se nově zabydlí včely. O úly se budou starat mladí včelaři

S příchodem jara se na střeše sídla Kraje Vysočina v Jihlavě zabydlí nově tři včelstva, tedy přibližně 200 tisíc včel. O chov v třech úlech se budou starat mladí jihlavští včelaři, jejichž práci můžeme znát z jejich koutku v jihlavské zoo. Projekt vznikl z iniciativy náměstka hejtmana Kraje Vysočina Martina Kukly, který se včelařství věnuje ve volném čase.

„Včely na střeše sídla Kraje Vysočina mají přispět k osvětě a propagaci práce krajských včelařů, projekt má podpořit rozvoj biodiverzity v centru města. Jsme přesvědčeni, že se svým střešním včelařstvím staneme vzorem pro další nejen místní veřejné instituce,“ říká Martin Kukla.

Včely opylují rostliny obvykle až v tříkilometrovém okruhu. Je tedy pravděpodobné, že ty krajské budou prospěšné v přilehlých zahrádkářských koloniích. Podle Františka Meduny z jihlavské organizace včelařů si tento pracovitý hmyz dokáže najít potravu i v zastavěné aglomeraci.

„Osobně jsem zvědavý na kvalitu našeho krajského medu. Po prvním medobraní musíme zjistit, jak si stojíme kvalitativně a kvantitativně. Nepočítáme s jeho prodejem, ale nevylučuji, že krajský med budou moci ochutnat v budoucnu i návštěvníci krajských akcí,“ doplňuje Martin Kukla.

Na území Kraje Vysočina působí aktuálně 5026 včelařů, kteří se starají o 62 776 včelstev. Jejich počet za posledních pět let mírně vzrostl. Kraj Vysočina na činnost včelařů přispívá ročně 400 tisíci korun, další dva miliony korun letos kraj vynaloží na vyšetření plodu na včelí mor.

Hodnocení článku je 32 %. Ohodnoť článek i Ty!

Tisková zpráva | Foto pixabay.com

Štítky včely, med, úly, krajský úřad, včelařství, Kraj Vysočina, střecha, Martin Kukla, Jihlava, včela

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jaromír Frank

"projekt má podpořit rozvoj biodiverzity" - tohle je pěkná hloupost, je to přesně naopak. Všude, kde se objeví úly se včelami, se sníží počet i druhová rozmanitost jiných druhů opylovačů. Když začnou hynout ptáci, tak to zachráníme dotovaných chovem slepic? Úřad by mohl pro opylovače udělat rozhodně více lepších věcí, než umístit tři úly na rozpálenou střechu...

Pondělí, 17. února 2020, 10:00Odpovědět

Na střeše krajského úřadu se nově zabydlí včely. O úly se budou starat mladí včelaři | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.